01 June 2011

please answer me this

gua tak faham kenapa ada segelintir umat manusia menafikan Islam itu sebahagian dari politik. Islam tidak harus bersama politik and something like that.

what say you peeps?

5 comments:

platipus said...

islam itu cara hidup..

islam harus bersama dengan apa jua perkara dlm kehidupan..

smoga aku tak lari jauh dari Islam..
kau juga..insyaAllah..

Anonymous said...

islam is d way of life.

life - semua.

Cik Bidadari said...

org tak baca sejarah bagaimana nabi dan sahabat tawan kawasan demi kawasan demi ISLAM... dan samarata dengan seadil2nya rakyat yang berada di bawah naungan ISLAM... tulah jadinya... tapi skang... memang tullah... tak berani nak berperang. takat perang mulut... biasalah tu..

p/s: kita dah masuk bab politk ke? allah... cek ketaq lutut...

ghost writer said...

kenapa?

itu cukup jelas mengambarkan pada kita bahwa politik sudah sampai satu tahap mampu membawa kita lebih baik dari sekarang...

Anonymous said...

gua tak rasa islam tak boleh masuk campur dalam politik(sekular)..bagi gua, agama sebenarnya tak salah..tapi yg salah org yg mengamalkn agama tu sndiri..sebabnya:
1. diorg tak mngamalkan cara berfikir dialektik, di mana diorg berpegang teguh bulat2 kpd ajaran masing2. spatutnya segala apa patut disesuaikan dgn peredaran zaman tanpa mengabaikan intipati ajaran agama tersebut.
2. menggunakan agama sbg alat untuk mengawal rakyat. menakut2kan rakyat yg bodoh dgn ayat suci demi kpntingan masing2.
3. tak mengambil kira pndangan penganut agama lain.terlampau fasis dgn agama sndiri shingga terlupa bukan semua org beragama islam.
4. sikap agama itu sndiri yg melemahkan pemikiran rakyat. itulah sbbnya lenin mengharamkan agama kerana mahu mmbntuk pmikiran rasional terhadap rakyat russia. di mana pada pndangannya penganut agama ini terlalu dogma,tidak mampu merubah diri menjadi maju apatah lg memberi sumbangan kpd dunia.