21 December 2011

rahmat Allah

Dari Jabir r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w. telah memberitahu kami bahawa Malaikat Jibrail telah memberitahu Rasulullah s.a.w katanya, "Wahai muhammad demi Allah yang mengutusmu sebagai nabi yang besar, sesungguhnya ada seorang hamba Allah yang beribadat selama 500 tahun diatas sebuah bukit yang lebar, panjang bukit itu 30 puluh hasta dan lebarnya 30 hasta dan disekelilingnya ialah air laut yang seluas 4,000 farsakh dari tiap penjuru".

Dan di situ Allah s.w.t mengeluarkan air selebar satu jari dan dari bawah bukit dan Allah s.w.t juga telah menghidupkan sebuah pohon delima yang setiap hari mengeluarkan sebiji buah delima. Apabila tiba waktu petang hamba Allah itu pun memetik buah delima itu dan memakannya, setelah itu dia pun sembahyang. Dalam sembahyang, dia telah meminta kepada Allah s.w.t. supaya mematikannya ketika dia dalam sujud, supaya badannya tidak disentuh oleh Bumi atau apa-apa saja sehingga tibanya hari berbangkit. Maka Allah s.w.t. pun menerima permintaanya.

Berkatalah malaikat lagi, "Oleh itu setiap kali kami naik turun dari langit kami melihatnya sedang sujud, kami mendapat tahu bahawa dia akan dibangkitkan pada hari kiamat dan dihadapkan kepada Allah s.w.t. lalu Allah s.w.t. menyuruh Malaikat: "Masukkanlah hambaku itu ke dalam syurga dengan limpah rahmatku". Maka berkata orang itu, "Dengan disebabkan amalku?" Maka Allah s.w.t. menyuruh malaikat menghitung semua amalnya dengan nikmat yang Allah s.w.t. berikan. Apabila penghitungan dibuat maka amal yang dibuat oleh orang itu selama 500 tahun itu telah habis apabila dikira dengan sebelah mata, iaitu nikmat pengelihatan yang Allah s.w.t. berikan padanya, sedangkan nikmat-nikmat lain belum dikira.

Maka Allah s.w.t. berfirman, "Masukkan dia ke dalam neraka". Apabila dia ditarik ke neraka maka dia pun berkata," Ya Allah, masukkanlah aku ke dalam syurga dengan rahmatmu. "Lalu Allah s.w.t. berfirman kepada malaikat, "Bawakan dia ke mari". Kemudian Allah s.w.t. bertanya orang itu, "Siapakah yang menjadikan kamu daripada tidak ada". Lalu orang itu menjawab, "Engkau ya Allah". Kemudian Allah s.w.t. bertanya lagi, ”Apakah itu kerana amalmu atau rahmatku?”. Jawab orang itu, "Ya Allah, dengan rahmatmu.” Allah s.w.t. bertanya lagi, "Siaapakah yang memberikan kekuatan sehingga 500 tahun kamu beribadat?". Jawab orang itu, "Engkau ya Allah". Allah s.w.t. bertanya lagi, "Siapakah yang menempatkan kamu diatas bukit yang di tengah-tengah lautan, dan siapakah yang mengeluarkan air tawar yang bersih dari tengah-tengah lautan yang airnya sangat masin dan siapakah yang menumbuhkan sebuah pohon delima yang mengeluarkan sebiji delima setiap hari, padahal buah itu hanya berbuah setahun sekali lalu kamu meminta supaya aku matikan kamu dalam sujud, jadi siapakah yang membuat semua itu?"

lalu orang itu berkata, "Ya Allah, ya Tuhanku engkaulah yang melakukanya." Allah s.w.t. berfirman, "Maka semua itu adalah dengan rahmatku dan kini aku masukkan kamu ke dalam syurga juga adalah dengan rahmatku." Malaikat Jibrail berkata, "Segalaa sesuatu itu terjadi hanya dengan rahmat Allah s.w.t".

Amal yang dibuat oleh seseorang itu tidak akan dapat menyamai walaupun setitik debu sekalipun dengan nikmat yang Allah s.w.t. berikan pada hambanya, oleh itu janganlah mengharapkan amal kita itu akan dapat memasukkan kita ke dalam syurga Allah s.w.t. sebaliknya mohonlah dengan rahmatnya.

Kerana hanya dengan rahmat Allah s.w.t. sajalah seseorang itu dapat memasuki syurganya. Apabila kita memohon kepada Allah s.w.t. supaya dimasukkan ke dalam syurga dengan rahmatnya maka mintalah supaya Allah s.w.t. memasukkan kita dengan rahmatnya ke dalam Syurga Firdaus.

Masuk Syurga itu terletak pada rahmat Allah, dengan melakukan apa yang diperintahkannya dan menjauhi dari segala apa larangannya mendekatkan kita pada RahmatNya. Jangan sesekali kita angkuh dengan amal ibadah dan ilmu yang kita ada namun hendaklah kita sentiasa bersyukur, ikhlas dan sentiada merendah diri kerana tiap suatu nikmat atau dugaan datang daripada Allah.





jangan pernah kita meragui rahmatNya. sesungguhnya Allah itu Maha Pengasih lagi Maha Penyanyang. segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam.

26 November 2011

gua dan futsal

yeayyy. finally, gua dapat berfutsal dengan begitu berkualiti. berkualiti di sini membawa maksud aktiviti futsal itu mampu memberi kenikmatan kepada nafsu serakah gua. nikmat apabila dapat bermain futsal yang sebenar. futsal yang sebenar disini pula membawa maksud mempunyai team lawan yang cukup hebat yang boleh membuat gua kecur lalu dapat memberi fokus untuk memenangi perlawanan. kenikmatan itu tidak lengkap tanpa ada teammate yang power. ya, teammate yang kurang power atau biasa-biasa boleh merudumkan kenikmatan bermain futsal itu. babi ayat perenggan pertama macam buku contoh karangan PMR. faka!

oke. gua sambung lagi. ajakan dari member untuk bermain futsal gua terima dengan hati yang teramat gembira. 2 bulan cuti kat rumah baru 2 kali gua main futsal. 2 jam daripada 60x24jam. peratus gua tak bermain futsal itu sangatlah tinggi. kasut futsal gua pun menangis minta dilelong sebab dah lama gua tak pakai, tak kasi servis. gua, member gua sama universiti, member gua dengan member dia, dan member gua lagi dengan member dia lagi. 6 orang semuanya. awal-awal lagi gua dah pesan kat member gua, kalau nak ajak member, ajak yang power. kalau yang biasa-biasa baik toksah ajak. 6 orang, maksudnya seorang player boleh dirotate untuk dijadikan subs. nak main futsal 1 jam straight tak rehat letih giloo khabaq hang.

seperti yang dijanji, game pukul 12 malam. main pulak court jauh. 50 km dari rumah gua. nak tak nak pukul 11 gua dah kena turun dari rumah. team lawan adalah team kampung. komfirm lar power. diorang ni selalu join tournament. selalu main sama-sama. pernah champion tournament. bukan calang-calang team. team gua pulak, tak pernah main sama-sama. keeper tak ada. nasib baik baik ada orang sanggup jadi keeper. futsal ni sangat berbeza dengan bola padang. semua player kena selalu rotate position. bila menyerang, semua kena naik atas dan bila diserang, semua kena turun bawah. ni paling basic kalau nak main futsal. dan semua player mesti sangat baik control bola. sebab apa? sebab tak nak mudah hilang possesion. court futsal sangat lah kecik, kalau tak dapat control bola dengan baik. memang lah satu kerugian yang sangat besar.

mencari posisi atau mencari kawasan untuk member membuat hantaran juga penting. futsal is all about passing and controlling the game. when you have the chances, shoot and you can create the goal. simple kan? marking dan pressure juga penting. pandai dribble merupakan satu bonus kalau bermain futsal. bila kau naik satu tahap lebih tinggi, mungkin boleh lar belajar taktik atau positioning yang betul untuk bermain futsal. setpieces pun penting. boleh menggunakan kedua-dua belah kaki juga sangat penting untuk menjadi player futsal yang legend. malangnya, kaki kiri gua tak sepower kaki kanan gua. bila dah besar bangka macam ni, nak latih kiri untuk shoot sepower kaki kanan memang dah tak boleh dah.

malam tu team gua kalah. tapi gua tetap puas hati sebab dapat merasa kenikmatan bermain futsal. futsal dan bola padang. gua lebih suka bermain bola padang. barulah true main bola padang. feel dia lain. kitorang akhiri game pagi itu dengan roti canai dengan teh tarik. paling nikmat! chaoww~

kekekeke. gua rasa entry gua semakin hari semakin annoying. 

24 November 2011

.cerita hari itu

hari itu, dari LCCT aku terus mengambil bas ke KL Sentral. oh tidak, bukan terus. aku terus ke Mc Donald dan terus ke KL Sentral. keseorangan. itulah aku. suka berseorangan. menaiki bas yang memakan masa hampir 1 jam 30 minit memang satu yang amat membosankan. lantas, aku memakai kaca mata hitamku dan mengambil keputusan untuk merehatkan mata yang maha letih. beg besar yang ku sandang di belakang aku letak di tepi. kerusi ku tekan untuk direbahkan. selesa. mataku mulai lelap.

oh ya. sebenarnya aku baru pulang dari kepulauan Borneo. atas urusan kerja? oh tidak sama sekali. aku masih seorang bergelar mahasiswa. menyertai kem atau kursus? juga tidak. aku sedang bercuti semester selama 4 bulan. tidak mungkin aku sia-siakan cuti semester aku dengan perihal universiti. niat asal ke pulau Borneo mungkin untuk berjimba-jimba dan bersuka-ria. tapi mungkin ia sudah menjadi sebaliknya. mungkin. mungkin itu atas dasar bagaimana aku bemain dengan perasaan aku. adakah aku mampu menganggapnya untuk menjadi perkara positf atau negatif. arggghh. semuanya terpulang pada aku.

kedengaran sayup-sayup suara orang ramai. ya, bas sudah tiba di destinasi. aku menyimpan kaca mata hitamku. mana mungkin aku berkaca mata hitam di celahan ribuan manusia di KL Sentral. hilang status kewarganegaraan aku. dianggapnya indon oleh ribuan manusia di stesen ini. malu aku. orang di sekeliling aku perhatikan. semua berjalan pantas. jam tunjuk pukul 3 petang. aku harus cepat. sebelum pukul 4, sebelum pekerja-pekerja gomen mahupun swasta mula membanjiri stesen. berhimpit itu aku tidak kesah. tapi berhimpit dengan sebuah beg besar disandang di atas belakang seberat 12kg. itu aku sangat kesah.

entah kenapa, kaki aku menuju ke esklator seperti mahu ke tingkat atas. walhal kaunter tempat pembelian tiket hanya di sebelah sana. tidak perlu meletihkan kaki ke tingkat atas. tapi aku apa peduli. hati menurut saja kaki yang degil ini. terus ke tingkat atas. tiada apa yang menarik. semua golongan manusia berjalan dengan pantas. hanya peduli hal sendiri. mata terus kembali mencari esklator tadi. prappppp! seorang melayu tua berkerusi roda terjatuh ketika menggunakan esklator. oh kasihan. tapi diri ini berada jauh untuk menolong. seorang lelaki india muda dengan laju menuruni esklator yang sedia bergerak itu dengan pantas ke arah pak cik tua tadi. segera di angkatnya. naisssss! 1 Malaysia. sukar untuk menggambarkan situasi ini dengan tulisan. abaikan.

diri ini terus ke kaunter untuk membeli tiket. belum tahu arah ingin di tuju. mata melihat peta perjalanan KTM. mata tertumpu ke arah stesen serdang. di sebelahnya, stesen kajang. mulut meminta kepada kakak kaunter, "Kajang satu kak." otak merencana mahu turun di kajang atau serdang. pedulikan. nanti kata hati putuskan. kaki menuju ke arah tempat menunggu. ramai. walau belum waktu puncak. tangan mendail nombor seorang sahabat baik. lama. mungkin berada di kelas. kesimpulan mudah dibuat. terus mendail nombor seorang lagi sahabat baik. okey. settle.

train tiba. kali ini tiada koc untuk wanita. mengeluh. itu saja yang aku mampu. manusia terus berasak-asak memasuki train. sekali lagi, akku melihat semua orang mementingkan diri. celaka. train mulau sarat. maksud aku sangat sarat. berdiri di tepi seorang pakcik tua, di depan seorang awek. di belakang pintu train. arggghhh.  sesak sangat. stesen kajang masih jauh. mata memerhati sekeliling. awek di depan aku curi-curi pandang. UKM Bangi tertera di beg galasnya. mahasiswi rupanya. ingin disapa, tapi hati tidak seberani  itu. stesen demi stesen dilalui. salak selatan. lagi 2 stesen sebelum tiba di stesen kajang. akhirnya, train menjengah stesen kajang. mulut tiba-tiba bersuara, "awak, awek UKM, mohon lalu. saya nak turun." awek itu tersipu lalu memberi laluan.

oh. TAMAT.

coretan mengarut dari gua. oh ya, bila berseorangan membuat gua suka memerhatikan orang disekeliling. sometimes, its lighten my stress and pressure. like a cure for my problems.

15 November 2011

jadikan akhirat sebagai harapan

Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang akhirat menjadi harapannya, ALLAH akan menjadikan rasa cukup di dalam hatinya serta mempersatukannya, dan dunia akan datang kepadanya dalam keadaan patuh dan hina. Tetapi sesiapa yang menjadikan dunia sebagai harapannya, nescaya ALLAH akan menjadikan kefaqiran berada di depan matanya serta mencerai-beraikannya, dan dunia tidak akan datang kepadanya melainkan sekadar apa yang telah ditetapkan baginya.” 


(Hadis Riwayat Ibnu Majah, 12/128, no. 4095)

10 November 2011

Kundasang people

salam dan selamat tengah hari.

i dont know how to start to write in this shit blog since my mood and mind nowadays in the fucking shit condition. lets leave all the shit, turn over and start a new life. pray for me for the strength.

pengalaman gua berada di Kundasang, Sabah. di mana gua ialah seorang yang suka memerhati dan mentafsir apa yang berlaku perkara yang berlaku di sekeliling gua. berada di sana selama 4 hari 3 malam memang sangat awesome. suasana sejuk dan cuaca yang redup memang cukup menenangkan hati.

pemandangan kiri kanan semuanya menghijau dengan bukit-bukit. latar belakang gunung kinabalu memang cukup cantik. sabahan people around kundasang pun cukup manis. cute enough with their accent of speaking.

apa yang gua cukup kagum ialah their lifestlye. looks really enjoying and and thankful for what they have. mostly people here walk on their feet to move around. with their sweater or windbracker. lagi gua kagum, bila si ayah akan mengendong anak-anak kecil mereka. kadang-kadang bila mungkin mereka akan pergi ke tempat yang jauh, diorang akan menaiki 4WD something like Hillux on the back of the car.

sayur-sayur for their meal di tanam sendiri behind their houses and its really look fresh. lebihan untuk mereka dibawa ke pasar untuk dijual kepada pelancong. gua sangat kagum with their lifestlye. simple and meaningful. together living with wife and childrens. away from hectic.

mereka tidak memikirkan bagaimana ingin menjadi kaya, hanya cukup apa yang mereka ada, sharing what they have with their family. tidak ada masalah yang harus difikir. cuma going through their simple lifestlye. heaven is it?

kadang-kadang terdetik dalam hati gua. inginkan kehidupan sebegitu. serius. a simple life away from problems is really heaven.

apa guna harta banyak tapi tidur tak lena?
apa guna ramai kawan tapi seorang pun tak boleh tolong kau jika kau dalam masalah?
apa guna keluarga yang hanya sibuk mementingkan diri?



simple life is much better.

03 November 2011

THIS IS TOTALLY BULLSHIT!

the feeling of mine now.

30 October 2011

kalau gua jadi PM #1

assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.

apa khabar rakan-rakan twitter, facebook semua? rakan-rakan bolasepak? tahniah kepada pasukan nogori kerana mengalahkan pasukan penyu semalam. maaf kerana tidak dapat bersama untuk nengok match final semalam. maklumlah, busy memanjang berada di Perth menghadiri CHOGM. tak lupa juga kepada fans Menyu termasuk kepada diri saya sendiri sebab kena bantai 1-6 kepadajiran sebelah. takziah diucapkan kepada Sir Alex  Ferguson dan tahniah kerana menang 1-0 semalam. hik hik hik.

okay. gua mengarut. back to the main point. kalaulah gua menjadi perdana menteri malaysia. kalau lah kan. kalau-kalau. jikalau ada rezeki. the first thing i will change is;
MELUPUSKAN SEKOLAH-SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN CINA DAN INDIA.
MENUBUHKAN SEKOLAH KEBANGSAAN 1 MALAYSIA.

kata 1 Malaysia.  tak kan tak boleh kot. yes of course, this will have its own pros dan contras. but what i see here its has more benefits than its disadvantages. apa yang gua nampak, semangat 1 Malaysia hanya ada pad mulut. tidak pada hati, jiwa dan raga. cewahhhh. yelar, melayu kata, "ok, kami sokong 1 Malayisa", cina kata, "wahhh, ini 1 Malaysia sangat bagus", india kata, "1 Malayisa apa pun boleh". tapi dalam diam, belakang sape yang tahu.

jurang perbezaan kaum ini sebenarnya seharusnya diminimumkan sejak sekolah rendah lagi. penubuhan sekolah jenis kebangsaan ini merupakan satu kesilapan. cina pegi sekolah cina, india pergi sekolah india. melayu pergi sekolah melayu. camno budak-budak di bangku sekolah ini hendak bergaul mesra sekaligus meningkat semangat toleransi antara kaum.

semuanya bermula dari peringkat rendah lagi, meluntur buluh biarlah dari rebungnya. cuba bayangkan kalau hanya 1 jenis sekolah sahaja yang ada. di mana semua kaum, melayu, cina dan india akan bergaul bahagia, bersaing secara aktif. tidakkah ini akan menguntungkan semua pihak. berhentilah berfikiran kolot atau takut kalau persaingan sihat berlaku, kepada melayu khususnya. alangkah damai dan harmoninya jika anak-anak cina, melayu, india sama-sama berbincang menyiapkan kerja sekolah atau bermain bersama-sama.

lalu bayangkan ia mampu diterapkan sejak di bangku sekolah lagi dan berterusan hingga ke peringkat universiti. dan tentulah, ini akan mengambil masa untuk dilihat hasilnya. 10 tahun, 20 tahun mungkin. kita boleh ambil contoh yang terdekat di sekolah berasrama penuh., di mana akan ada cina atau india dapat memasuki sekolah ini berdasarkan jumlah kouta yang diberikan oleh kerajaan. 5 tahun hidup bersama-sama atau 2 tahun bagi sekolah seperti SASER. kita dapat lihat hubungan yang tercipta antara mereka sangatlah *amazing.

sebab itulah gua lebih suka jika sekolah berasrama penuh malah mrsm dibuka peluang dengan lebih luas kepada bukan bumiputera.

mungkin ramai yang tidak setuju untuk menerima hal seperti atau menganggap ia sesuatu yang amat sukar dilaksanakan. ya, bukan mudah untuk mengubah sesuatu yang melibatkan sensitiviti kaum seperti ini. dan jika dibawa ke meja mulat dan ketepikan semua kepentingan politik unutk kesejahteraan negara. mungkin ia mampu dilaksanakan.

ini baru true 1 Malaysia. terapkan di peringkat akar-umbi lag. semoga semangat 1 Malaysia terus mekar di bumi Malaysia.



again, this is just my 2 cents. my own opinion and thoughts.

08 October 2011

gilosss

orang cakap, bukan gua cakap.
"sometimes, is better to let go rather than keeps you heart hurt."

tapi kalau tak boleh nak lupa. camno tu? camno gua nak buat? habis cara dah gua buat. tak boleh jugak. pening kepalo gua pikir masalah budak-budak ni. adeeii. punah-punah.

sorry gua jiwang sikit ini malam. maklumlah hujan. sejuk. mood jiwang datang. lagi satu, maklumlah. lama tak menulis. hik hik hik.

29 September 2011

kesian blog ittew

hidup segan mati tak mahu.

07 August 2011

Salam Ramadhan

salam Ramadahan Kareem Mubarak.

gua sekarang berlintas langsung dari kampung halaman. lari dari kesibukan kampus untuk bersama keluarga tercinta. menjenguk ibu bapa kesayangan, yang sudah lama tak bertentang mata. anak-anak buah yang sudak lama tidak merasa keanjalan pipi mereka.
ceceeeeeh ayat gua. tak boleh blah. hik hik hik.

pukul 1:45 pagi hari Ahad bersamaan 7 Ogos 2011 sudah masuk 6 hari kita berpuasa. lagi 4 jam untuk berpuasa untuk kali yang k-7. Alhamdulillah, masih diberi kekuatan untuk terus meningkatkan segala amal ibadat di bulan berkat ini. mohon pada Tuhan agar terus mendapat perlindungan dariNya. InsyaAllah.

sempena bulan baik ini, gua suka untuk memetik pesanan ringkasdari seorang sahabat yang sudah lama tidak berjumpa,
"antara tazkirah atau peringatan daripada Allah adalah mendatangi musibah kepada kita, maka bersegeralah kita mengucapkan Innalillahi wa inna ilaihi rajiun."
moga mendapat input dari pesanan member gua tadi.

moga dapat memaksimumkan amal tika bulan mulia ini. harapan tinggi pada diri sendiri, moga Ramadhan kali ini menjadi satu titik perubahan kepada diri untuk menjadi insan yang lebih baik untuk agama, bangsa, negara dan keluarga. moga istiqamah. jika hari ini lebih teruk dari semalam, CELAKALAH kamu!

28 July 2011

mengaumlah!

selamat petang semua.

hari ni gua sangat kecewa. babi betei punya member. sepatutnya gua duk atas kereta ondway ke SNBJ sekarang. malangnya gua still terperap dalam bilik duk mengadap latop buruk gua. silaka betei. tak pernah gua rasa sekecewa ini. tengok Red Devil kena bahan dengan Barcelona pun tak pedih macam ni. tengok Red Warriors kena gol air mata masa final lawan Terengganu pun tak seperit ni. 

kerana gua sayang Malaysia. segala-galanya Malaysia. Tanah Tumpah Darahku.


dengar-dengar Aidil main malam ni. gua sokong dari jauh di depan screen tv mamak malam ni. 2-0 je. kerja mudah je geng. goodluck Harimau Malaya!

25 July 2011

guru/cikgu/pendidik

gua petik dari kata-kata member gua.

cikgu hanyalah seperti kerajaan BN yang hanya bila ada kepentingan untuk mereka baru nak huh hah sana huh hah sini.

tapi still ada cikgu yang ikhlas mengajar untuk lihat anak murid mereka berjaya. terima kasih buat cikgu-cikgu seperti ini.

jika gua jadi cikgu nanti. gua akan pastikan gua bukan cikgu seperti kerajaan BN. niat kasi ikhlas. sebab generasi muda lah yang akan mencorak masa depan negara.

18 July 2011

oh Malaysia!

selamat hari isnin semua. dang! kelas pukul 8 pagi. game brazil vs paraguay pukul 3 pagi kejap lagi. kelas pukul 8 gua pedulikan. gua dah lama tak layan bola. gersang amat!

weekend yang sangat tak produktif. sabtu ada lab. ahad tidur, tenghari baru bangun. shopping. duit lesap 2,3 ratus. sekali lagi dang! tapi semua tu gua pedulikan. gua tak puas hati sebab lab. apa jadah ada lab hari sabtu? hari sabtu hari berjimba lepak dalam bilik layan movie sampai lebam. demi masa depan, gua gagahkan diri jugak.

Wetted Wall Absorption Column. tajuk experiment gua hari tu. under subjek Separation Process 1. yelar, gua kan chemical engineer will be. hahaha. labmates 5 orang tapi seramai 3 orang je menghadirkan diri. seorang handle event di KL. dan seorang lagi egyptian girl yang gua syak tak tahu pun hari tu ada lab. tapi ada tiba-tiba ada seorang mamat join group kitorang. mamat yang ada stlye. pakai kasut fred perry. berjam tangan guess sport style. ya, gua seorang yang cukup observant bila mana mata gua melihat seorang lelaki dengan gaya pemakain yang cool.

jadi. gua, mamat fred perry tadi dan dua orang labmates cina gua yang juga sangat cool bila sampai masa nak submit report. cool dari segi memplagrise report senior. lab demo kali dari pakistan. mr. majeed dan member dia yangguataktahunamapa juga dari pakistan. lab demo ni function dia memberi instructions, memberi tunjuk ajar mengenai eksperimen yang bakal dibuat. sambil memantau semasa eksprimen yang sedang berlangsung. macam kalau tiba-tiba gua dan member-member blur atau tak faham pasal eksprimen. kepada mereka lah kitorang akan refer.

pada masa yang sama tugas mereka juga membuat sesi yang dipanggil viva-voce iaitu satu sesi di akhir eksprimen lab demo akan menyoal dan bertanya dalam komunikasi dua hala mengenai tahap kefahaman mengenai eksprimen yang dijalankan. dan lab demo jugak lah yang akan memeriksa dan memberi markah kepada lab report yang dibuat. sekian cerita tugas-tugas seorang lab demo.

apa jadah gua pergi story pasal lab demo ni. haram. tak ada kaitan dengan tajuk langsung. selesai kitorang berempat dengan eksprimen. kami menuju ke arah lab demo untuk sesi viva-voce. gua dan agak, viva-voce kali mesti cincai-cincai je. air muka mr. majeed ngan member dia pun nampak  comel dan baik je. mereka just tanya few simple questions. selebihnya, kitorang berborak-borak dengan dia.

terkeluar dari mulut mr. majeed.
"i found that malaysian students even the basic things they can't understand well."
"they keeps asking simple basic things which are not at the university level."
gua dan labmates gua macam blurr. errrrrrrrrr.

dan member mr. majeed pulak bertanya tentang admission requirement to enter our university. dan seorang labmate cina gua pun bercerita tentang SPM, yang mana bila kau cemerlang SPM kau boleh pilih course yang elok and the most popular of course is medic. dan gua pulak bercerita tentang all the interview thingy, the IQ test, math and science test that we need to  attend sebelum masuk ke universiti ini. and i guess, our university only have all those interview and the tests before we are accepted to be as students. and we are from top SPM students all over Malaysia. and we are the choosen one.

tapi still, the basic things. students here can't really understand and applied it well. gua rasa sama saje dengan students di UTM, USM mahupun universiti-universiti lain di Malaysia. gua agak terkilan dengan kenyataan mr. majeed tapi gua harus sedar. itu satu kenyataan dan kebenaran. yang benar itulah biasanya pahit untuk ditelan. dan dia bercerita bagaimana di negara dia, competition tersangat lah hebat. gua ingat mereka hanyalah postgraduates yang doing master here. but i am totally wrong as they are now doing their PhD here. dan mereka used to be a lecturer di national universiti di Pakistan.

dan kita semua tahu, budak-budak Pakistan IQ mereka sangatlah tinggi. dan mereka sangat femes dengan kemahiran mereka di bahagian programming and codding. dan gua pernah baca yang tulang belakang wikileaks tu pun sebenarnya nationality dia adalah Pakistan. tapi gua lupa pulak nama mamat tu. dan juga orang penting kat NASSA juga salah seorangnya ialah orang Pakistan. gua pulak bertanya kepada mereka sebab mengapa mereka doing the PhD here. sebabnya cuma satu. mereka ditawarkan biasiswa. ya, itu satu langkah yang sangat bijak sebab dengan cara beginilah we as Malaysian can learn something from them.

dan keluar lagi solaan dari mulut yangguataktahunama,
"i heard about the percentage of the races here competing in for the place in the school and university and even for the scholarhip. how is the percentage divided and how much for each races?"


dang. soalan ni buat gua cukup kaku. speechless bang. dan seorang labmate gua yang cina jawab yang students tidak tahu about the percentages for each races as we are all just apply for the places. its depend on the government. dan gua kaku macam mana gua nak bagitau yang melayu ada special rights, special places. dang! gua malu untuk bagitau semua tu. lagi-lagi depan member-member cina gua. dan semua orang tahu pasal benda ni. ya, kalau melayu tak diberi special treats. ramai yang cakap. melayu akan mampus. tapi sebenarnya keistimewaan untuk melayu ni lah yang buat melayu mampus. hidup terlalu mengharapkan bantuan. si cina pulak cakap,"kalau kerajaan tak tolong, sampai bila melayu tak boleh hidup mewah." inilah yang buat gap antara kaum itu menjadi makin luas.

kita tengok orang melayu, ada duit sikit. pergi makan secret recipe, dome, starbucks. kita tengok orang cina, ada duit banyak. still pakai kereta buruk. simpan duit untuk masa depan anak mereka. untuk pelajaran. sebab mereka tau, bantuan dari kerajaan untuk mereka sikit. melayu pulak, kita fikir lah sendiri. benarlah kata zaid ibrahim dalam tulisan bukunya, saya pun melayu yang bercerita tentang keistimewaan melayu yang diberi sudah jauh tersimpang dari tujuan asalnya. arrgghhh sudah. panjang kalau kita bercakap pasal hak melayu ini sendiri.

berbalik kepada persoalan pertama mr. majeed tadi. pada pendapat gua, penubuhan SBP dan MRSM adalah satu jalan yang sangat salah. ya betul, kita mahu melahirkan genius-genius yang pada suatu hari nanti akan menjadi pemimpin negara. kita tengok sendiri di sekolah-sekolah ini. pencapaian akademik yang diutamakan! akademik tinggi, pengetua dapat nama, cikgu-cikgu naik pangkat. bermula disini lah segalanya menjadi punah. apa kita ingat sekolah-sekolah yang top SPM di Malaysia, pelajar-pelajarnya juga top intelek dan pelajaran mereka. gua cakap tidak. sama sekali tidak.

ya. salahkan sistem bila pencapaian adalah segala-galanya. bila pelajar diajar dan dilatih tubi dengan soalan-soalan. dilayan seperti mesin. ya. SPM itu sendiri sudah salah caranya. kita dapat lihat pattern soalah SPM itu sendiri. wajarkan sistem seperti ini dijadikan penanda aras untuk segala-galanya. sangat-sangat salah dan tidak sesuai. di mana seorang cikgu dapat meramal soalan yang bakal keluar. dan pelajar hanya diuji berdasarkan satu kemahiran sahaja. betulkah sistem pendidikan seperti ini? sekolah berlumba-lumba mencapai akademik yang membanggakan. salah! bila bertahun-tahun sistem yang sama diguna pakai. ia akan berevolusi menjadi benda yang tidak boleh diguna pakai.

kita lihat dulu, MCKK, Penang Institution di mana melahirkan banyak pemimpin hari ini yang memimpin negara. kita gah dengan pelajar yang keluar dari sekolah berprestij. tapi sekarang tidak lagi. sama seperti gua cakap. bila pencapaian akadamik dan sistem peperiksaan yang salah diamalkan dan diterapkan sejak lama ia menjadi duri dalam daging kepada kita sendiri.

suka gua capslockkan, BILA PENCAPAIAN AKADEMIK DIUTAMAKAN DI SBP, MRSM. KITA DAPAT LIHAT HASIL PELAJAR SEMAKIN KURANG BERKUALITI. PELAJAR DIBERI SOALAN BERTIMBUN, IBARAT MESIN. DIULANGNYA SOALAN-SOALAN YANG SAMA. PROSES UNTUK MEMAHANI PERKARA BASICS ITU SUDAH HILANG. OTAK DAN PEMIKIRAN PELAJAR LEBIH KE ARAH MENGHAFAL PATTERN SOALAN. SEBAB ITULAH APABILA NAIK DI PERINGKAT UNIVERISITI. BASICS THINGS CAN'T BE ANSWER BY STUDENTS. satu inferens dan konklusi yang sangat mudah.

fikirlah what will happen in 10 years ahead. as our country depends on becoming anak muda yang punya minda kelas pertama to run the our country. rosak anak muda sekarang. rosak lah negara masa hadapan. oh pemimpin, please do something to correct this! i am begging you.

dang! ini hanya pandangan gua. bantahan sila tinggalkan di ruangan komen. gua nantikan idea-idea bernas dan cemuhan membina. gua pun tak sedar gua menulis sepanjang ini. take me one hour to finish this. nytes peeps.

14 July 2011

kisah cinta

Aida bukan nama sebenar.
berumur genap 31 tahun pada Jun lepas. 
mempunyai 2 orang anak hasil perkahwinan dengan Amir ketika berusia 25 tahun.
Tasya dan Zahin, nama manja 2 orang anak Aida, seorang berumur 5 tahun, seorang berumur 3 tahun.

ikuti luahan hati Aida selepas ditinggalkan tergantung oleh Amir, si lelaki celaka.

segalanya bermula ketika aku terbaca satu text message dalam handphone kepunyaan Amir. berbunyi, "hye darl, esok lunch jangan lupa tau. u belanja". tapi aku pendamkan and buat-buat dunknow. jelas. sikap Amir mula berubah. biasanya bila lunch, dia kan text aku ajak pergi lunch sama-sama. office aku dan office dia kalau jalan kaki pun 10 minit je. petang, kalau dulu, dia akan jemput aku dari office dan pulang sama-sama ke rumah. berborak tentang hari yang memenatkan kat office tadi. bergurau senda sambil menunggu kesesakan lalu lintas. tapi sekarang, aku ke office aku sendiri, dia ke office dia sendiri. kami masing-masing drive untuk ke office. segalanya berubah.

masih ingat ketika kami mula-mula bertemu dulu. tingkatan 4 MRSM Langkawi. kenangan bercinta ketika awal remaja cukup mengasyikkan. dia jejaka rebutan perempuan, aku gadis hot dalam kalangan lelaki. sama padan, sama cantik. dulu, berutus surat sudah jadi perkara rutin. bercinta guna surat. cukup romantis. tapi di awal perkenalan dulu, aku tak yakin dengan cinta dia. argghhh! lelaki semua mulut manis. aku cukup susah nak percayakan lelaki. lagi-lagi lelaki macam Amir, digelar buaya di zaman sekolah dulu. biasalah, lelaki kacak. kalau tak jadi buaya memang tak sah.

aku mula cair dengan Amir bila dia dengan member-member dia surprisekan aku masa birthday aku yang ke-16. rasa cukup bahagia. sejak itulah, aku mula terima dia. kami cukup bahagia. janji dia pada aku. "saya akan jaga awak sampai mati, sekarang, tugas kita. belajar betul-betul dulu. saya akan jaga awak Aida. trust me." kami belajar sama-sama. cikgu pun tak amik kesah hal kami sebab both of us excel well in our studies.ya, sekarang baru aku sedar dan kesal dengan sikap cikgu, sikap sekolah. pencapaian diutamakan. hal lain tolak tepi. janji keputusan akademik top. kami sama-sama cemerlang. sama-sama janji nak proceed ke local universiti. tak mahu berjauhan. aku di ceruk pedalaman. dia di pusat bandar raya. masing-masing sudah percaya kepada pasangan masing-masing. ribut badai kami mampu tempuh bersama. dan aku selalu ke kuala lumpur untuk berjumpa dia.

kali ini aku tak dapat sembunyikan lagi kemarahan aku. dia sudah mula balik lewat malam. perihal anak-anak sudah tidak tak diambil endah. ya, benar. aku masih mampu menyara dua orang anak kami. tapi, seorang anak tetap memerlukan belaian seorang bapa. ada suatu hari, aku terjumpa scarf di dalam kereta miliknya. terus aku serang dia. segala-galanya terjawab, "ya! memang i ada perempuan lain. dah lama dah. puas hati?and i guess u pun dah lama tahu kan?" akhirnya keluar dari mulut seorang lelaki bernama Amir. usia percintaan selama 9 tahun dan perkahwinan selama 6 tahun hancur begitu saja. aku jatuh tersungkur. tiada sebarang penafian dari dia. janji 15 tahun dulu seperti kaca jatuh ke lantai. apa lagi aku mampu buat? tiada apa-apa. aku hancur kerana janji manis si lelaki buaya 15 tahun dulu.

***

ada apa pada percintaan nak rak bagai bertahun-tahun? aku tak percaya pada cinta jenis ini. sekejap saja dugaan datang boleh hancurkan cinta itu. ustazah gua pernah cakap. jangan letak 100% percaya pada lelaki. even pada si suami. gua pikir, ada betolnya cakap ustazah gua tu. sangat-sangat betul.

10 July 2011

2 cents from me

i found this pic from a tweet from my friend.


i followed all the news about the rally today. even i managed to sit in front of my desktop to watch live streaming for about 3 hours. then i found a friend of mine post a status in facebook;

"tolong lar kasi sejuta sebab nape orang beriya nak sokong perhimpunan haram yang diketuai oleh seorang kafir and blalalablblaabla......tapi ade satu sebab je nape ak tak sokong Bersih sebab aku bersyukur dengan kehidupan aku sekarang. alhamdulillah."


its totally lame. the statement make him looks really stupid. how can he ended his statement without even concern about others. but then, didn't want to either complain or explain this demonstration. everybody has own strong points to oppose or support this demonstration.

i just want to ask, why government didn't allow to give permit or whatever for the advocate for this event. they just claim 8 strong reasons on SPR which i think are very reasonable. for me, just give them the permit and ask policemen to ensure the rally is going well. thus, the issues that come out after the rally such dealers are complaining about the loss even worst the images for Malaysia is now scratch will not happened.

plus, naik meluat when watching the government tv post out all the news. of course, they can cheat people in rural area. pity them as they only have TV or radio as their mainstream media. but please lar, be sensible and fair to the rakyat. its all we claim as we are not really support the opposition but we think there's something wrong in government.

don't support people, support their actions. if the government is doing wrong, pressure them to do the right. if they don't listen, let others take their place. 2 cents from me.

bergantung kepada individu untuk setuju ke tidak. hik hik hik.

09 July 2011

Bersih 2.0

kerana nikmat amat lama berkuasa, kuasa pun seolah menjadi hartanya. (A. Samad Said, 2011)

gua tak sabar. sekadar pemerhati, sekadar penengok. tak mampu nak terlibat sama. masih mentah lagi. gua budak baru belajar. tapi kalau ditanya tentang pendirian gua. gua sebagai rakyat Malaysia yang mengamalkan demokrasi setuju dengan pakcik janggut putih ni. nak berdemonstrasi jangan berlebih. golongan silaka pulak jangan duk provok sangat. moga aman sejahtera semuanya.

ape kes roadblock sana-sini. takut sangat ke? hik hik hik,

06 July 2011

hik hik hik

semekom sume.
hik hik hik.

sume sihat? lama itew tak tulis dalam blog ni. kecian blog itew. dahlar hitam, busuk, basi, kosong, sume tak nak nengok blog itew. itew adew satu citew ni. citew hot. baru jew jadi. hik hik hik.

adew hari tu kan itew kuar ngan member-member itew. itew sume pergi shisha. tapi itew tak shisha larh, awek itew tak shuke. nanti awek itew majuk ngan itew. shian lar itew nanti. lagipun itew tak leh hisap asap tu, batuk. itew tak shuke asap. bahaya. mama itew marah.

lepas tu kan, masa itew nak balik dari shisha tu kan. lebih kurang pukul 3 pagi gitu larh. itew singgah lar seven eleven kejap kan. itew nak beli roti. nak simpan dalam bilik. kalau lapar-lapar, boleh itew makan kan. hik hik hik. itew pun masuk lar kan dalam seven eleven itu.

dalam seven eleven tu kan, itew nampak adew pakcik sorang ni. adew misai. takut larh itew. hik hik hik. eh lupe nak bagitau, member itew suruh beli twister sekali. member itew shuke twister. itew pun jalan lar pergi hujung belakang seven eleven tu. kan itew nak beli twister, twister kan adew kat peti sejuk belakang hujung seven eleven tu.

pastu kan, itew terkejut. itew nampak pakcik misai tu duk belek-belek pad. hik hik hik. bini suruh beli lettew. pakcik tu nampak itew. pakcik misai tu malu. pakcik misai tu pun cover larh. dalam duk cover tu, berterabur habis pad jatuh atas lantai. kotex, carefree, adew sayap, tak dew sayap. sume adew. itew pulak dah tersembur gelak sorang-sorang dalam seven eleven tu. hik hik hik.

tu jew itew nak citew. bai bai sume. hik hik hik. gewdik kan itew?

01 June 2011

please answer me this

gua tak faham kenapa ada segelintir umat manusia menafikan Islam itu sebahagian dari politik. Islam tidak harus bersama politik and something like that.

what say you peeps?

16 May 2011

kenangan silam #5

16 Mei 2008.

masa tu gua tingkatan lima. tarikh ni memang tarikh keramat buat gua dan member-member gua. gua dulu sekolah asrama penuh. memang ikatan antara member-member sama batch macam adik ngan abang. cukup kuat. ada apa masalah, settle sama-sama.

maggi makan dalam baldi sama-sama itu lumrah. keluar fly pukul 2, 3 pagi itu tabiat hujung minggu. main bola petang-petang itu wajib. tidur satu katil 3 orang, sudah biasa. mandi sama-sama dengan spender saja, tiap-tiap kali mandi. terjun kolam penuh lumpur pukul 2, 3 pagi, itu kenangan paling sukar nak lupa. kantoikan member bukak boxer  bogelkan member, itu paling seronok. keh keh keh. kalau tiap-tiap hari macam selama 5 tahun macam ni. komfem lah ikatan tu sangat kuat.

titik hitam malam 16 Mei 2008. 6 orang dari kami diberhentikan dari sekolah. sebabnya sebab membuli pelajar tingkatan 3. gua masih ingat malam tu. lepas balik dari isyak kat masjid. warden announce 6 orang nama dari batch gua. "kali ni mampus". detik hati gua. malam tu jugak ibubapa 6 orang pelajar tadi dipanggil. disuruh datang ke sekolah. masa tu jam tunjuk pukul 10 malam.

budak-budak batch gua semua turun dari dorm. berkumpul kat assembly stand. kitorang mogok. 6 orang sekaligus kena buang. motherfaka! lagi sedih, bila parent salah seorang dari 6 member gua tu tak nak datang. tak nak amik tahu hal anak dia. cikgu pulak suruh member gua tu balik, tak nak dia ada kat sekolah malam tu jugak. apa lagi, menangis teresak-esak member gua sorang tu. sorang member gua yang duk kat sekolah, sanggup call parent dia. suruh menyamar jadi parent member gua tu. seorang member yang true.

suasana kat assembly stand tu cukup bising. warden suruh naik dorm pun, semua budak batch gua tak layan. buat dek je. tengok muka sorang-sorang. cukup sedih. pukul 12 malam. ramai ibu bapa dah datang. batch gua buat satu barisan. pegang tangan sama-sama. dengan ucapan;

"Terima kasih cikgu, Selamat Hari Guru Cikgu!"

keesokan hari. 16 Mei 2008. satu batch tak pergi kelas. mogok. kecuali ketua pengawas yang macam ""laka. titik tolak dari dia kes buli tu. tapi bila dah depan cikgu. mulut cakap lain. jari tengah untuk ketua pengawas 2008, batch gua. tapi atlast, lepas bincang ramai-ramai. kami buat keputusan jugak pergi dewan, untuk hormat cikgu. masa tu, sambutan hari guru peringkat sekolah. budak batch gua semua pakai tshirt batch, warna coklat. junior-junior tengok semua ketar lutut.

the Everlasting Camaraderie #0408

dorm gua tahun 2008.

tak mungkin lagi gua boleh jumpa member-member se'True' Camaraderie #0408. gua belajar makna bersahabat dari mereka. bersahabat sampai mati. 
dan "Selamat Hari Guru Cikgu, Jasamu dikenang".

24 April 2011

durjana

Yang, sedang buat apa? Nak tengok gambar / video bikini saya (18sx). Senang je, type ON ABLA hantar ke 33766. Mesti happy.

text phone pun ada spamming ke? keh keh keh. jadah ape lar duk berniaga benda ni. bukan sekali dapat text jenis camni, 2,3 kali jugak lah. oit! internet di hujung jari lah. tak maen lah guna provider jenis gini nak download porno.

redtube, youjizz. semua free kot. sape tak suka barang free kan? kan kan?

ada hati, ada iman. pikirlah sendiri.

23 April 2011

kenangan silam #4

hanya gua sorang je yang faham hati gua sekarang. pedih, jeles, marah. semua ada. orang laen tak faham betapa hancurnya hati gua ni. kecewa kuasa seratus. frustrated to the power of hunded. lu orang apa tau. sedih woo. bila harapan tinggi melangit, jatuh hancur atas tanah, panngg! berderai, jadi debu, hilang dibawa angin entah ke mana.

satu-satunya harapan gua masa kecik-kecik dulu hancur berderai macam tu je. dengan harapan tu lah, gua belajar rajen-rajen. tengok dari tingkap, jiran duk main guli, gua pulak duk nyanyi enam kali enam, dua belas! dengan bapak gua.  jiran ponteng sekolah dragon ball punya pasal. bapak gua pulak bidas gua dengan rotan paksa suruh pergi sekolah. gua pulak kayuh basikal sorang-sorang dengan linangan air mata. sedih woo bila tak leh tengok Goku kasi kamekameha kat Fliza. tapi sekarang baru gua paham. nape bapak gua buat macam tu semua. semua untuk gua jugak. sayang lebih bapak gua. 

sekarang, bila gua bukak fesbuk. tengok gambar, tengok status. faka! jeles tu jadi makin kuat. tengok salji, tengok daun-daun gugur. luluh woo hati gua. tengok member-member yang belajar kat oversea. memang cukup buat gua jeles. lagi jeles bila bukak blog budak-budak oversea. tengok gambar semua. trip sana-sini. pergghh. memang terbaik. tambah lagi tengok blog akak ni sorang; alexa yussida. merata-rata dah trip around europe. gua panggil lu akak? what the heck! keh keh keh.

terasa menyesal bila tolak tawaran  ni dulu.


bila gua mengadu dekat mak gua, mak gua cakap,
"Allah have better plan for us."

pandai pulak mak gua speaking. maju-maju. keh keh keh. terkelu lidah gua. ya, memang betol. Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk gua. apa guna belajar jauh-jauh, bila family, mak bapak kita perlukan kita. dah cukup ke kita balas budi mak bapak kita? nak balas lepas kita balik nanti, sempat ke tidak. tambah-tambah kalau yang anak bongsu.

the main reason sebab gua rasa tak menyesal tak fly dulu sebab even belajar dalam negara pun gua dah hari-hari rindu family, mak bapak gua. rindu nak makan pulut durian air tangan mak gua. mak bapak gua pun hari-hari duk rindu gua. sebab tu lar mereka call gua hari-hari. keh keh keh. gua pun bergayut dengan mak gua hari-hari, ada faedahnya jugak dari bergayut ngan awek 2,3 jam. kan? atleast, tanya sihat ke tidak? makan ubat belum? mama masak ape hari ni?

dan,
chemical engineer is much more cooler than mandarin teacher right? keh keh keh.

lagipun universiti gua kelassssssssssss wooo. high class. ce teka apa nama universiti gua. sape betol, gua belanja.

tak penting kau belajar kat mana pun. walau kau belajar local, tapi tak pernah nak menghargai family yang dekat dengan kau. itu lagi faka! namanya. hargailah dan belajar rajen-rajen supaya mampu jadi Chemical Engineer yang COOL dan HENSEM! motivasi untuk diri sendiri.

11 April 2011

a true story

story from a best friend of mine.
he still can't move on after 2 years.

short stories from his memories, 
it was a rainy day, and my car sucked a lot on that day. i borrowed my mum's so that i could be there for her. 
i took the car and went to the nearest mall and got her something pink. she used to tell me how much she loves that thing. 
i figured that, the pink thing is the best present for her birthday. it didn't get any better than this. and i am wearing pink on that day. 
rain was very heavy and i have to go through a lot of traffic to give her the present. no cake for her this time. i'm sorry. 
she walked towards my car and got in. i gave her the present and she smiled. i knew she will love it. i just want to see that smile of hers. 
her mother love it too. 
that was her last birthday with me. hmmmm, but she keep it till now. i like that.

its very sad if remembering such memories. the saddest part when he is going to oversea for his studies. the girl still yet come to see him or even leave him a message. i still remember when he told me on how he keeps calling that girl. the girl still do not pick the call. even he is now at overseas, he used to call that girl. yes, a very true the fact about a man is, when this situation appear, a weird feeling come across. what i can describe it in simple words, "perasaan macam orang bodoh!" you got that? until now, he does not crush for other girls. pity him.

and if i put here the photo of him.  how good looking he is. and how smart he is. surely a lot will say how stupid that girl is.

cinta, perasaan dan hati tak boleh dipaksa. itu je gua boleh cakap. noktah.

04 April 2011

homesick

mood sekarang gua rindu mama, ayah dan family.
my cuties, ekal, qalesha and aqil.

23 March 2011

kenangan silam #3

23 Mac 2011. keluarnya result spm. ada yang gembira. ada yang sedih. tapi gua? komfemlar tak de feeling ape-ape. gua dah berumur ok. spm sudah lama gua tinggalkan dulu. zaman berhingus. zaman belum matang, zaman layan video 3gp. 3gp? wadefak! hahaha.

bagi gua lah, spm ni memang sangat penting dalam hidup kita. ya, memang sangat penting. sama ada lu score, atau result lu hancur. takda maknanya orang duk cakap, "its just SPM bro!" dan macam-macam jadah haram benda lain lagi tu. bagi gua, kalau nak berjaya dalam hidup. first step, lu kena berjaya dalam spm dulu.

gua dulu belajar kat sekolah berasrama penuh. kira ok lar. paling cikai pun mungkin dapat 5 dan 6 As je. tu paling cikai lar. masa tu, gua tak targer tinggi pun. sebab gua bukan tergolong dalam golongan-golongan genius. pakai kaca mata tebal. dapat 5 dan 6 As pun kira ok lah. berbaloi dengan usaha gua sebelum ni. orang duk study, gua duk skodeng awek. gu sedar sape gua. keh keh keh. tacing.

tapi gua admit lar, sebulan sebelum spm tu. memang gua struggle lebih. 24 jam dengan buku. pagi petang siang malam. addmath dulu gua memang fail. tak pernah dapat A gua cakap sama lu. sampai botak kepala bapak gua duk runsing pasal gua. gua tak de pulak nak runsing. bapak gua apa lagi, short cuti masa bulan 8, bapak gua hantar pergi tusyen addmath RM 50 1 jam. sehari dua jam. 5 hari RM 500. masa tu pun gua dah insaf. so, gua belajar sungguh. nak bukti pada bapak gua.

subjek laen gua ok je. trial SPM. gua dapat 8 As, 1 B, 1 C kalau gua tak silap. B untuk EST dan C ofcoslar addmath. cikgu addmath gua pun dah tak tahu nak buat macam mane. Sir Lee Sekh Khoon namanya. cikgu kesayangan gua. muachhhhh.

hari result keluar. gua tumpang member gua. dia baru dapat lesen kereta. masa tu lesen gua belum siap lagi. sebab malas punya pasal. lesen baru punya pasal, ondway ke sekolah, banyak kali lar jugak kereta tu mati. tak profesional lagi member gua. keh keh keh. sebelum nak ambil result. semua hutang piutang dengan sekolah kena kasi settle dulu. kalau tak, tak dapat lar tengok result. gua dah ready awal-awal. mintak dengan bapak gua 2, 3 ratus. takut ada hutang nak kena bayar.

result ambil dengan cikgu kelas masing-masing. line budak kelas gua panjang. ada 4,5 orang lagi depan gua. tapi pelik, sikit pun gua tak nervous. mungkin gua tak expect dapat result tinggi. so, gua biasa-biasalar. tak nervous langung.

sampai turn gua.
"assalamualaikum teacher"
"waalaikummssalam"
"cantik baju teacher"
teacher senyum-senyum malu. apa jadah aku duk puji baju teacher aku plak ni. hadoiiii.
"****** kan?"
"ye saya teacher"
sambil teacher duk belek-belek slip spm. tap sebelum tu. gua kena RM 10. yuran ape entah yang tak settle lagi. gua bayar je tanpa banyak songeh.
"congrates ******!, nice result. kejap nak kira. 1,2,3,4,5,6,7,8,9. opppss, you got one B. and for english you get A2"
sambil tangan teacher nak cubit tangan gua. hah? gua terkejut. apa kes English dapat A2 ni. gua target A1. sebab gua antara yang terror English dulu.
"tenkiu teacher"
mata gua terpaku pada slip spm.

8A1,1A2 dan B3. syukur Ya Allah. hati gua tak berhenti mengucap syukur pada Esa. lepas tu, everyone keep asking result gua. gua buat tak endah. keluar dewan. capai handphone. call mama gua. call ayah gua. seriuosly masa tu gua rasa nak nangis. call kakak gua. call abang. bersyukurnya gua hari itu sangat-sangat susah untuk digambarkan.

lepas balik sekolah. terus ke air terjun. enjoy ngan member-member. malam baru sampai rumah. kena potpetpotpet sedas dua. keh keh keh.

sekian cerita spm gua.

adik-adik. usahalah demi masa depanmu yang cerah. sakit-sakit dulu. senang-senang kemudian.

18 March 2011

perkongsian #2

ayah gua bercerita pasal sahabat-sahabat Rasulullah yang tinggi tahap iman mereka.

redha Allah ke atas mu. untuk para sahabat Rasulullah. Saidina Abu bakar As-siddiq. masyaAllah! bila kita singkap sejarah para sahabat Rasulullah ini, para khalifah ar-rasyidin ini. sangat mengkagumkan. Allah redha ke atas mereka. maka, syurgalah tempat mereka.

saidina abu bakar apabila Islam mula berkembang satu masa yang lampau. abu bakar dikenali sebagai seorang yang kaya raya pada zaman itu, dan apabila pemilik nama Abdullah ibni Abi Qahafah ini memeluk Islam, maka dia menderma seluruh hartanya ke jalan Islam sehingga tiada tinggal apa-apa.
lalu Rasulullah bertanya,
"apa lagi harta yang kamu ada wahai abu bakar?"
abu bakar menjawab,
"harta yang aku ada, hanya Allah tuhanku dan kamu, Rasulullah"

ketika Rasulullah berhijrah ke kota madinah ditemani abu bakar. sehinggalah mereka di sebuah gua untuk berehat. gua Thur namanya ketika itu, para kafirun sedang mengejar mereka. ingin membunuh Rasullah. dalam gua itu, abu bakar meletakkan kepala baginda ke atas ribanya sehingga Rasulullah terlena. seekor kala jengking menyengat kakinya yang terhulur sedikit ke dalam lubang dan sedikitpun abu bakar tidak bergerak menahan kesakitan agar baginda tidak terganggu tidurnya.

tetapi air matanya terjatuh ke muka Rasulullah.
Rasulullah berkata,
“apa hal diri kau wahai abu bakar”
abu bakar menjawab,
“aku telah disengat, demi ibu bapaku korban untuk kau, ya Rasulullah”
Rasulullah lantas menawarkan bekas sengatan tadi dengan ludahan baginda, maka segera hilanglah kesakitannya itu. begitu dalam kasih abu bakar terhadap kekasih Allah. kuatnya iman abu bakar terhadap islam. penuhnya keimanan abu bakar ini.

sudah lupakah kita sejarah para sahabat ini? sejarah mereka jauh lebih hebat dari manusia-manusia yang kita kagumi. mampukah kita menandingi mereka tahap keiman mereka? tepuk dada tanya hati.

16 March 2011

perkongsian #1

capai kopiah.

assalamualaikum.

pesan ayah gua sebelum balik ke kolej itu hari,
"jagalah apa yang kamu pelajari tentang agama, sesungguhnya banyak ustaz-uztaz palsu duk sebar ajaran sesat sekarang. kalau nak belajar, elok pergi belajar kat masjid-masjid. jangan duk mengada nak belajar kat surau-surau hujung kampung, rumah-rumah hujung kampung. bahaya!. rosak akidah kamu. maka murtadlah kamu."

gua semat dalam dada. masuk telinga kanan. gua tutup telinga kiri tak kasi keluar pesan ayah gua tu. dunia akhir zaman. macam-macam hal pelik-pelik berlaku sekarang. kat fesbuk pun ada orang duk sebar akidah-akidah sesat ni.

walau kamu terpesong akidah walau sedikit walau tanpa kamu sedari. itu cukup bahaya. lebih-lebih lagi bila kita tak sedari. anak muda sekarang, mahu semuanya senang. sebab itu ramai anak muda kita mudah terpengaruh. punah akidah. Islam itu mudah. tapi penganutnya tak boleh duk pandai-pandai nak buat ilmu baru sebab nak kasi semuanya mudah. seorang kafir andai masuk Islam ibarat seorang bayi yang baru lahir. tambah ketika duk belajar pasal agama Islam ni, masih diberi kelonggaran sehingga betul-betul faham tiap ibadah wajib itu.

tapi andai seorang Islam murtad masuk agama lain. Nauzubillah. dan masuk Islam balik. segala ibadah wajib selama murtad itu wajib diqada' semuanya. dan orang yang murtad ni tempatnya di neraka paling bawah sekali dan tidak ada lagi tempatnya di syurga. dan neraka itu ada tujuh lapisan semuanya. andai sebesar lubang jarum jatuh ke bumi. hancur semualah alam semesta ini. dasyatnya api neraka itu. Allah Maha Besar.

sekadar peringatan untuk diri gua dan untuk mereka yang membacanya. sesungguhnya banyak dugaan dan cabaran pada zaman ini. sama-sama saling mengingati. kejar dunia untuk akhirat.

08 March 2011

current update

akhirnya. hari rabu bakal tiba. gua mampu hela nafas panjang. alhamdulillah. gua baru habis satu test tadi. gua nak cakap sama lu. minggu ni memang hidup gua terlampau sibuk. sampai nak basuh berak pun tak sempat. ok. itu melampau.

tapi hari ni paling silaka. the worst tuesday ever. gua ada dua assignments nak kena submit. dua quizzes kena attend. dan satu test yang tahap kepayahannya agak melampau. dan paling gampang lagi. 8 hours non-stop lectures. 8 pagi sampai 4 petang.

malamnya diteruskan dengan test. 8.30 sampai 10 malam.

sangat-sangat penat. luckily. i can handle this hectic.

and the good news is i will going back home tomorrow night for my midsem break. the bad news part pulak. midsem break only for 4 days. dan gua ada dua tests, satu project assignments need to be submit on this coming monday. just after the break. silaka tak? but at least, i can meet my family.

big muacchhh to my ekal and qalesha.

demi masa depan gua. its ok bersusah-susah dahulu. jangan kalah sebelum berjuang!

26 February 2011

i'm in next 4 years.

ketukkepalaketukkepalaketukkepalaketukkepalaketukkepalaketukkepalaketukkepala untuk diri sendiri sebab lama tak update blog. sorry guys. being very busy lately. *busy lar sangat. haha.

ok. tangan sudah mula menaip. ini hal serius.

who am I in 4 years ahead?

adakah gua akan jadi seorang yang berjaya? atau jadi seorang yang sebaliknya. seorang yang tidak punya apa-apa untuk dibanggakan. 4 tahun akan datang. sepatutnya gua sudah punya ijazah. ya-ya, sekiranya semua berjalan lancar. and its doing well so far. i am doing bachelor of chemical engineering now somewhere in Malaysia.

bila dipikir dalam-dalam.  engineering field memang mampuslar dia punya job opportunities.  my lecturer even said. "you are unlucky person as you choose this field today". lu duk belajar engineering sekarang. pastu duk berangan nak jadi engineer in future. hakktuihh! gua cakap sama lu.

berangan memang best wei. tapi nak jadi angan-angan itu satu kenyataan. itu yang boleh kasi lu geleng-geleng kepala. setakat belajar engineering sekarang. lu jangan duk berlagak lar. kasi malu gua je. setakat pointer pun tak boleh lepas angka 3.0. simpan je lar angan-angan tu. and when times running ahead, the challenges become more larger.

imagine lah sendiri. sekarang ramai budak graduate duk jual burger tepi jalan. bukan gua nak hina benda macam tu. its good anyway. tapi, just nak cakap berapa ramai budak-budak yang dah ada degree tapi jobless. and most of them are holding degree in engineering. celik lar mata luas-luas kawan.

to secure in getting job after graduating. paling cikai pun CGPA must above 3.0 lar. in next 4 years, i think it must score dean's list in CGPA. its all about competition. lagi-lagi bila nak compete dengan graduates dari oversea. diorang punya kelibahan sangat banyak. softskills sangat tinggi. mentah-mentah je kena tolak bila kita compete dengan diorang.

tu lar, pada masa kita duk belajar sekarang. pada masa yang sama, try to improve softskills. company-company besar give big credit to graduates that have talent and excellent softskills. seriuosly. bila duk pikir-pikir. zaman kita sekarang sangatlah mencabar. pandai-pandailah nak survive. goodluck to all.

writing this. to get me become more motivated. dan tak semestinya bila kita gagal sekali. selamanya kita akan gagal. jadikan kegagalan itu satu pengajaran. efforts is the key to success. ye dak?
Engineering Futures.

16 February 2011

belangtaing day

*vabivabivabivabivabi.
ulang 40 kali. komfem otak jadi bangang. keh keh keh.

macam mana gua boleh termiss belangtaing day ni? tup tap tup tap. dah 16hb Feb. belangtaing 14hb Feb kan? entah. gua konpius sebenarnya. tiap-tiap tahun komfem gua berbelangtaing day dengan awek gua. tiap-tiap tahun jugak gua tukar awek untuk sambut belangtaing day. variety. itu yang gua cari. baru Amerika beb. awek sama tiap-tiap tahun. zzzz. bosan.

tahun ni. gua plan nak sambut dengan Liza. awek muka kemut gua jumpa kat bas station hari tu. dia punya muka, memang kemut habis-habisan. plannya gua nak merempit dengan Liza ni. yelar. gua mat rempit sejati. malam balengtaing. event wajib gua pergi merempit pusing-pusing bandar. lepak kat dataran.

Liza dah kasi green light. janji kena pergi ambik dia je. gua ada 125z. awek mana tak cair tengok gua kan? ce citer ce citer. plan malam tu. gua pergi ambik Liza. pastu pergi dataran. lepak-lepak situ. boleh gua pegang-pegang tangan Liza. balengtaing day kan. bila lagi nak berkasih-kasih, bermanja-manja. masa balengtaing day lar. macam dalam movie tu. nasib tak cemolot je. keh keh keh.

JAIS semua gua tak peduli dah. hulur 50 hengget. lepas lar kalau diorang ada. cepat-cepat gua pakai baju Levais baru harga 20 hengget beli kat Downtown hari tu. tengok cermin, memang dah bergaya habis. muka mat rempit sejati. sinar-sinar kehenseman itu ada. walau sikit. tak kesah lar kan. janji ada.

pukul 8 malam. gua dah siap. cepat-cepat gua keluar bilik. aik! tiba-tiba ramai orang kat rumah gua. semua lengkap pakai baju melayu. walaweh, hari raya ke ape ni? gua pergi dapur. tanya mak gua. nak tahu apa mak gua cakap.

"tak yah keluar lar malam ni Ucop. rumah kita ada buat maulud sikit malam ni. belajar-belajarlar selawat jugak. jangan duk merempit je tau."

sobs-sobs. gua insaf. dua hari gua tak keluar bilik. sedar-sedar dah 16hb Feb. Liza muka kemut? pergi mampus lar. gua nak pergi masjid. semayang Isyak.

assalamualaikum.

selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW. moga mendapat syafaatynya kelak. amin.

11 February 2011

i am speechless

i got this message from her. after a long time we did not contact each other.

this is deeply from me.
when your heart is for someone please don't give hope to anybody else.

it is hurting others so much.
i understand you may do not mean for that but it has happened.
when she hurts u dont hurt others. 
remember this.
"i broke one heart and now i'm having mine broken"
because you will get back what u have given.

it is proven.
what goes around comes around.

it is just an advice from me.
u may not notice this happen to me.
but, please do not let this to happen again.
it is hurting so much.
and lastly,

i wish u will be happy with someone that u really love.

and she ask me to keep these words.

i had hurting her very much. really sorry for that. i just can't stop from loving 'her'.

i have complicated relation problem. and its really sucks. 
do i look like a playboy? seriously asking.

08 February 2011

the hot chicks

seriously. they are fucking hot. without them, the drama series are nothing. itu sebab gua sanggup mengadap tv dari pagi sampai petang. cun giler wei.

 Sarah Wayne Callies - Prison Break.

Jennifer Morrison - House.

 Chyler Leigh - Grey's Anatomy.

Emily Deschanel - Bones.

Katherine Hiegel - Grey's Anatomy.

 Olivia Wilde - House.
really sexy eye. grrrr.

 Yvonne Strahovski - Chuck.
 my gergous girl. grrrr.

Beth Riesgraf - Leverage.
my super cute girlfriend. hahaha.

stok-stok awek gua. yang tiga last tu jangan duk mengada-ngada nak mintak nombor dengan gua. kesayangan gua tewww. dah-dah. gua nak pergi dinner dengan Betty (nama manja Riesgraf) gua. tata titi tutu. grrrrrrrrrrr. geram. keh keh keh.

these are certain people DEFINE beautiful. agree?

04 February 2011

being anonymous

anonymous may refer to something or someone whose identity is not currently known. sape-sape kenal gua sila angkat tangan. keh keh keh. dalam blog ni. gua completely being an anonymous. tapi, adelar beberapa orang yang kenal gua, jadi friend kat fesbuk gua.

gua ada terbaca satu statement "orang yang tak tunjuk identiti diri ni punya self-confident cukup rendah." betol ke macam tu? anyone agrees? ada kaitan ke being anonymous dengan self-confident ni? lama gua pikir. ada betol jugak statement ni.

tambah silaka ada orang cakap "anonymous komfem lar muka buruk. sebab tu tak nak tunjuk muka sendiri tu." keh keh keh. gua gelak sorang-sorang. ingat lu hensem sangat ke? jom letak gambar. kasi perempuan tengok, lu ke gua lagi hensem. keh keh keh.

pergi mampuslar self-confident rendah ke. tak hensem ke. ada gua kesah? gua punya sebab sendiri. ada stail gitewwwwww.

03 February 2011

Gong Xi Fa Choi

alamak. berhabuk blog i ni. sorry lar u ols. i busy sangat sekarang. tapi i sayang blog i tahu. thanks sebab sudi lagi singgah blog berhabuk i ni. ni pun i curi-curi online je tau. ade mase nanti, i singgah blog u ols ok.
ayat stended minah-minah blogger bajet pink bajet comel.
 
Bismillahirrahmanirrahim.
gua mula dengan basmallah. moga dirahmati Allah.
ceh. semua member-member gua balik. amoi yang nak beraya, melayu ngan keling pulak eksaited lebih. sama-sama beraya. sama-sama dapat angow. baru  1 Malaysia.

universiti gua pulak satu hal. esok dah Tahun Baru, hari ni kelas dari pagi sampai petang lagi. silaka betol. kesian budak-budak repeat paper. kelas remedial pulak tu. nasib gua punya kelas hari ni pukul 12 sampai 2 je. tu pun dah keji macam-macam.

yelar. mana taknya. member-member universiti lain dah start cuti mid semester. panjanglar cuti mereka. gua pulak. cuti campur esok, lusa, tulat, tubing. 4 hari. serba salah gua nak beli tiket balik kampung.

tambah silaka lagi bila member-member lama gua organize reunion pulak kat sekolah lama. ni paling gua tacing. gua jiwa sensitif woi. orang penting batch. tak dapat lar nak join reunion tu. masa ni, gua agak. member-member gua duk main poker ramai-ramai, sape kalah minum air paip. nostalgia habis wei.

jadi kesimpulannya. kepada member-member cina gua. selamat tahun baru gua ucapkan. tak lupa kepada member-member yang duk enjoy kat rumah yang duk menganjing gua tu. ada ubi ada batas, lain hari gua balas. keh keh keh.

gua duk pikir-pikir. naik pening kepala gua. gua masih pelik dan musykil. macam mana amoi kelas gua boleh repeat subjek math ni. tak logik akal. gua yang bengap pun tak kena repeat. sudah-sudahlar pikir. pikir benda lain lagi bagus.

29 January 2011

The Game by Neil Strauss

I COULD NOT BECOME ANYTHING:
NEITHER BAD NOR GOOD, NEITHER
A SCOUNDREL NOR AN HONEST MAN,
NEITHER A HERO NOR AN INSECT.
AND NOW I AM EKING OUT MY DAYS
IN MY CORNER, TAUNTING MYSELF
WITH THE BITTER AND ENTIRELY
USELESS CONSOLATION THAT AN
INTELLIGENT MAN CANNOT SERIOUSLY
BECOME ANYTHING; THAT ONLY
A FOOL CAN BECOME SOMETHING.
I am currently reading this book, The Game written by Neil Strauss. Was suggested by bestfriend out there. Interesting book or maybe I should call it a non-fictional book. According to my him, it is a famous book as the author, Neil Strauss got the New York Times bestselling author in 2005 he guess.

Pity me as I did not know nothing about this book before. How grieve am I right? Interested? Just pm me your email and I will send you the softcopy of this book.

Very nice beautiful words in there. A must read book if you want to become a gentleman.

27 January 2011

kenangan silam #2

Jam tunjuk pukul 2 pagi waktu Malaysia. Suasana gelap gelita. Tapi masih riuh-rendah dengan suara garau budak-budak baru nak baligh. Kelihatan Mat Yo sibuk mengambil pesanan. Pen biru tanpa penutup ada kesan-kesan gigi pantas menulis pesanan.

Surya- 7 kotak.
Dunhill- 23 kotak.
Winston- 4 kotak.
Malboro Light- 2 kotak.
Tak ketinggalan,
Rokok murah jenama bola- 4 kotak.

Maggi goreng- 8 bungkus.
Nasi goreng Pattaya- 3 bungkus.
Mee goreng- 4 bungkus.

Siap. Kertas pesanan diletak dalam saku seluar, dizip agar tidak jatuh. WZ 6, dorm tempat berkumpul 7 orang budak nakal. Dorm memang berhantu. Tempat gangster-gangster berkumpul. 8 daripada 14 ahli dorm, pernah ada rekod jenayah berat kat sekolah. Sekor-sekor dah kena cop dengan cikgu disiplin. Lengkap berpakaian hitam, semua mesti hitam. Ini misi bahaya. Ketua memberikan arahan dengan jelas.

"Semua orang pastikan follow rapat. Gua tak mahu ada yang ketinggalan kat belakang. Semua barang-barang dah ready?"

"Siap bos."

"Wooww."
Senyum ketua dengan gigi depan yang agak kedepan. Itu dah memang stail ketua. Mie namanya.

2. 30 pagi. Misi bermula. Ketua memulakan langkah dengan bacaan doa. Di akhir doa, ditambah dengan ayat-ayat penguat hati. Bukan apa, agar makhluk-makhluk halus tak mengganggu misi ni. Agar babi-babi hutan tak main kejar-kejar dengan kami.

Halangan pertama berjaya dilepasi. Pagar sekolah berjaya didaki. Pak guard sekolah berjaya dianjing-anjingkan. Peralatan dikeluarkan. Telepon 1100 dengan fungsi torchligt dikeluarkan. Rokok-rokok daun dan murah dinyalakan. Dihirup dan dihembus. Misi meredah hutan kelapa sawit bermula, tempat kediaman makhluk-makhluk halus dan babi-babi hutan.

Lebih kurang 1 jam perjalanan, turun naik bukit melalui denai hutan kelapa sawit. Akhirnya, sampailah di kedai pelayan. Rokok-rokok dan makanan-makanan dipesan. Lebih kurang 30 minit. Ketua memberikan arahan agar bertolak pulang. Lebih kurang pukul 5 pagi. Kelihatan pagar sekolah dari jauh. Misi yang dipanggil FLY berjaya disempurnakan. Syabas semua! Ujar Miey dengan gigi tupainya. Wooww.

Pengalaman buruk;
Dikejar babi hutan.
Diganggu makhluk halus.
Dikejar orang kampung.
Hampir terkantoi dengan polis.

Apa macam? Gangster tak gua? Keh keh keh.

kenangan gua tak akan turunkan kat anak-anak. anak-anak gua semua gua nak hantar masuk sekolah agama. tak nak mereka jadi macam gua. tapi serius. pengalaman terhebat pernah gua ada. 
dari gua duk berblogging pagi-pagi buta ni. ada baik gua pergi masjid lagi kan? tepuk dada. tanya selera.

24 January 2011

hope

hope dangles on a string.
like slow spinning redemtion.
winding in and winding out.
the shine of it has caught my eye.

seriously. stalking is shit! yes, awak cantik, manis, comel. punya ramai peminat. sometimes, i feel my effort before like useless. rasa awak layan all guys in your life just like me. yes, i am only a friend to you. sedar itu. rasa nak forget all things about you. if i do, i will totally erase all. no more pink in my life. Faka!

guys,
should i surrender?
or shoud i try harder?

i always put hope on you.
my first day class today. first year second semester. wish me luck guys.

22 January 2011

hening pagi

selesai solat subuh dalam gelap kat bucu bilik. kedua-dua tangan di angkat separa dada lalu dengan rendah diri memohon doa kepada Sang Pencipta Esa Agung.

"Ya Allah Ya Tuhanku, tak banyak yang aku inginkan dalam hidup ini. dengan rahmatmu Yang Maha Pengasih, Kau jagalah dan berkatilah seluruh ahli keluargaku walau di mana mereka berada. semoga kedua ibu-bapaku dilindungi di usia senja mereka ini. semoga mereka sihat sejahtera menempuh hari-hari mendatang. jauhilah mereka dari segalah musibah dan masalah. hanya pada-Mu aku berharap tika aku jauh dari mereka. Amin."

sayangilah ibu bapa selagi mereka ada. doakanlah ibu bapa. berkat ibu bapa paling mujarab. moga hidup dalam petunjuk-Nya.

19 January 2011

awak!

awak suka kan donashi? lama tau saya tunggu donashi siap tadi..

petang semalam kakak awak text saya. ajak pergi pantai. saya tidur. saya demam. saya tak larat. pukul 7 saya bangun, baru saya baca sms tu. malam tu. saya text awak.

"salam awak..."
2 jam saya tunggu. baru awak reply.
"salam jugak! ye awak?"
"lambtny. erm. esk nk kuar x awak?"
"sowi. insyaALLAH klu xde halangan =) "
"kul bpe awk? lusa xleh k? kakak awk g dah eh?"
"awak xfree k esk?"
"free je. oklar esk. xde msalah."
"btol ni? awak kn dmm. larat x? klu xlarat hari laen je."
"khamis sy dah balik dh. dmm sikit je. ok. "

lepas tu. sebelom tidur. saya telan panadol dua biji. ubat selesama satu biji. ubat batuk satu sudu. ubat batuk memang saya tak suka tau awak. wekkkkk. saya cari selimut. terus tidur.

petang tadi saya makan McD dengan awak. eh, dengan awak dan kakak awak. sorry saya bawak kawan. ada hal kena settle dengan dia tadi. tak kan nak tinggal kawan kan. 

lama saya tunggu awak tadi. awak janji awak nak belanja. tapi takpe lah. saya belanja lagi. Prosperity je pun. tadi awak pakai baju putih. comel je. masa tunggu awak tu. dup-dap dup-dap je rasa. tapi saya buat-buat cool. saya kan gentleman. awak tak cakap banyak pun. saya ngan kakak awak pulak duk sembang lebih-lebih.

saya nak sembang ngan awak. tapi. tak tahu. susah. awak pulak senyap je. saya pulak tak pandai. entah. macam awak tak suka je. bosan kan keluar jumpa saya? dahlar awak study jauh. cuti jarang-jarang. awak cuti. saya tak cuti. saya cuti. awak tak cuti. jarang sangat jumpa.

awak. dah 2 tahun kita kenal. tapi awak tetap tak mahukan saya. tapi awak tak tahu. saya tetap tunggu awak. pasti.

ok-ok. dah boleh muntah. sebab ni cerita member gua. so, gua tak kesah. keh keh keh.

16 January 2011

'these' is more important

sooner or later we all discover that the important moments in life are not the advertised ones, not the birthdays, the graduations, the weddings, not the great goals achieved. the real milestones are less prepossessing. they come to the door of memory unannounced, stray dogs that amble in, sniff around a bit and simply never leave. our lives are measured by these. what is these? you will know by your own.

remember, once you are over the hill you begin to pick up speed. selamat ulang tahun kelahiran. 
Aku, Kau & Mereka. ikut gerak hati pena melayang~

15 January 2011

nama gua Iskandar #2

Gua baru balik main futsal. Sampai-sampai kat rumah, kelihatan daddy ngan mummy duk sembang kat depan tv.
"Assalamualaikum."
gua mencelah.
"Duk sembang apa ni daddy, mummy? Macam syok je."
"Ni, daddy ngan mummy duk bincang pasal adik kamu si Nini tu. Birthday dia kan dah dekat. Daddy ingat nak buat surprise lar kat dia."
"Owh, lupa plak Is. Next week kan birthday adik comel Is tu. Then, apa surprisenya daddy?"
"Lepas duk bincang dengan mummy tadi. Daddy ingat nak celeberate birthday Nini kat Gold Coast lah."
"Wah, nice daddy. Cantik tempat tu. Pantai kat situ memang terbaiklah daddy."
"Yes, sambil-sambil daddy ada projek kat situ. Kebetulan kamu pun cuti lagi ni. Boleh join sekali."
"Cuti semester Is tiga minggu lagi daddy. Boleh je kalau dady ngan mummy nak Is temankan."
"Done. Nanti daddy arrange dengan travel agency."

Ibu Tini datang menghidangkan minum malam untuk keluarga mereka. Susu panas dengan sedikit roti bakar.

bersambung...

12 January 2011

coli dan bikini

Kelihatan dua orang wanita muda sedang menikmati blended mereka kat DÔME cafe midvalley.

"Jom pergi sambut new year kat pulau nak?"

"Bes jugak, I dah boring lar asyik sambut new year kat dataran. Tengok bunga api. Lepas tu pergi pusing-pusing bontot kat kelab. Tiap-tiap tahun sama je. Bosan!"

"Tu pasal lar I ajak you ni sayang. New year ni sambut kat tempat orang lar pulak."

"Kat mane you?"

"Kita pergi Bali nak? Berjemur kat sana, ala-ala artis Hollywood gitu. "

"Bes jugak macam tu. Yelar, nak berjemur kat Malaysia. Komfem bising nanti. Masuk front paper nanti. Silap haribulan. Kena masuk mahkamah syariah tau."

"Tular I takut you. Berjemur kat sana. Mana ade orang kisah."

"Ok-ok, kira jadi lar ni sambut new year kat Bali?"

"Komfem jadi. Tiket semua, I settlekan."

"Jom pergi beli coli warna-warni."

"Bukan coli lar sayang. Bikini lar!"

"Keh keh keh."


dunia zaman sekarang. jantan yang untung. dapat nengoknye free-free. keh keh keh.

10 January 2011

dup dap dup dap bunyi jantung

11/01/11.
ces, buat gua cukup angin. tarikh keluar result pun nak cun jugak. Faka! kat wall fesbuk. dah penuh member-member 1 batch gua duk sumpah macam-macam. yelar. member-member batch gua semua perangai macam setan. mencarut ngan menyumpah je keje kat fesbuk.

tapi gua tak. gua lain. tak pernah gua mencarut kat fesbuk. jaga tatasusila. nanti makcik-pakcik gua tengok wall fesbuk gua. mampus gua. habislah imej baik gua nanti. baik gua mencarut masa duk berak dalam jamban. masyuukkk gak. layan. sambil berak, sambil mencarut. baru lawas. keh keh keh.

ok dah. malas nak taip panjang. result punya pasal. bunyi azan isya'. cepat-cepat gua semayang. hipokrit kan? gua tak mintak banyak. gua tak mintak 4.0. tapi kalau dapat dean list pun dah ok lar kan? lagi 10 minit sebelum result. tapi tak tahular. mungkin pukul 12 kejap lagi. atau mungkin pukul 8 pagi esok. gua tak kesah. janji dapat dean list. tinggi target gua semester kali ni.

ok. wish me luck friends. =)

a short entry from me. minggu depan dah balik universiti. tak sabar yoooooooo. sangat bosan duk rumah. kepuahsang orang ganu cakap. 

09 January 2011

kenangan silam #1


Tahun 2008. Masa tu gua tingkatan 5. Biasa lar, budak asrama. Petang-petang kalau tak turun padang memang tak sah. Main bola sama-sama. Main ragbi sama-sama. Macam-macam lagilah. Tapi, kalau musim hujan. Gua ngan member-member memang mengeluh panjang.

Nak main bola kat padang. Memang tak boleh. Wajib warden datang dengan rotan kejar sekor-sekor naik dorm. Silap haribulan, kena panggil naik stage time assembly. Mintak jauh semua tu. Tapi macam biasalar, budak-budak asrama ni punya idea yang kreatif.

Kitorang cari port lain nak main bola. Sebelum tu, member gua check line warden dulu. Tengok pintu rumah warden tertutup rapat. Line clear lar tu. Yelar, hujan-hujan. Sejuk. Komfem duk peluk bini tu. Lepas tu, semayang asar siap-siap. Bukak baju, bukak seluar. Turun bawah dengan boxer masing-masing.

Muka megah tunjuk boxer masing-masing. Port kitorang tak jauh pun. Belakang asrama dekat ngan kolah. Tahu tak kolah tu apa? Tak tahu sudah. Cari sendiri. Gua malas nak explain. Dalam pukul 6, gua ngan member-member start main. Berkaki ayam, buat gol dengan selipar jepun. Memang terbaik.

Bukan nak main bola pun, duk peluk sana-sini. Hempas dalam lumpur. Tu paling terbaik. Lepas siap main, ketua pengawas buat announcement suruh pergi majid. Baru duk kalut nak naik dorm. Terus terjun dalam kolah, mandi ramai. Hitam abis air kolah. Pau shokubutsu junior-junior. Zaman tu, shokubutsu tengah femes.

Ada sekali, tiba-tiba warden datang serbu. Habis semua pecut 100 meter. Esoknya warden tanya sape main bola belakang kolah? Sampai mampus. tak ada orang nak mengaku. Keh keh keh.

seriously, gua rindu zaman sekolah dulu. rindu member-member nakal gua. nakal memang nakal. tapi mostly, merekalah yang dapat result SPM top. merekalah yang jejak kaki kat oversea. adik-adik, hargailah zaman sekolah kamu. enjoy your school time. because, when you come to my age, you will really miss that moment. 
*sape leh teka gua yang mana satu dalam gambar kat atas? gua belanja coki-coki. haha.

07 January 2011

cinta tauke butik coli

Julie genggam erat colinya di tangan. Diambil coli berwarna pink jenama Triumph itu, ditekupnya ke muka. Diciumnya penuh nikmat. Kering dan tidak lembab. Memuaskan hati Julie. Memang rutin Julie, setiap kali mengangkat pakaian dari jemuran. Julie akan memastikan semuanya benar-benar kering. Tambah lagi, coli-coli kesayangannya.

"Arghh, sudah lewat!" getus hati kecil Julie.

Cepat-cepat Julie pulas streng keretanya, menukar arah. Menggunakan jalan pintas.

"Selamat pagi Cik Julie!" sapa seorang pekerjanya.

Tepat pukul 11 pagi, Julie melangkah masuk ke butik coli Triumph miliknya. Siti Zulaikha bt Zakaria, berumur 27 tahun merupakan pengurus butik Triumph's Bra, 'Fits & Aspirations' di Mid Valley. Siti Zulaikha atau Julie cukup cantik, punya kulit muka yang mulus dan body yang cukup solid. Buat lelaki pandangnya dengan pandangan luar biasa.

Namun, jodoh di tangan Tuhan. Julie masih belum punya teman istimewa. Terlampau memilih mungkin. Yelar, kerja di kedai coli. Mungkin, lelaki pandang jijik kepadamya. Walhal, kerjanya seorang pengurus. Punya gaji 5, 6 ribu sebulan. Coli, di mata lelaki cukup bahaya. Buktinya, seorang suami jarang sekali sanggup menemani isterinya ke kedai coli. Tinggi egonya.

Hari itu, Rosman bin Lebat. Seorang jurutera di syarikat Sime Darby datang ke Mid Valley. Dia punya hasrat yang cukup besar. Mahu beli coli untuk neneknya, hadiah hari jadi yang ke-81. Matanya tertumpu kepada sebuah board butik di Mid Valley. Offers up to 70%., Fits & Aspirations'. Menarik minat hari Rosman.

Rosman gagahkan diri, tebalkan muka memasuki butik coli itu. Booom! Rosman tersadung dan terjatuh ke atas Julie yang ketika itu sedang membantu pekerjanya menyusun coli.

"Err, sorry! miss errrr. errrrr."

"Its okay. Oh, call me Cik Julie. Apa yang boleh I bantu? I manager kat butik ni."

"Nama I Rosman. Here my card."

Julie ketawa besar bila tahu Rosman mahu belikan coli untuk neneknya. Mereka usik-mengusik dan cinta mula berputik antara mereka. Siapa sangka jodoh Julie hari ni, berkat cium colinya pagi tadi mungkin.

*****

berkat seorang nenek. jodoh dan cinta ada di mana-mana. lelaki, jangan malu-malu teman isteri pergi beli coli. keh keh keh.

03 January 2011

nama gua Iskandar #1

Semalam gua follow daddy ngan mummy keluar. Pergi rumah member daddy. Member kamceng daddy. Dato' Ramzol namanya.

"Tak nak ikut lah daddy, malas."
gua buat suara tegas.

Tapi daddy gua buat muka sedih pulak. Cess, gua terpedaya.
"Biar Is je lar yang drive daddy, tak payah susahkan pakcik Murad tu. Kesian driver kita tu."

Gua pendekkan cerita. Sampai je rumah Dato' Razol, gua buat muka sopan-santun dan baik-pekerti. Serius gua bosan, dengar mereka duk bincang projek juta-juta, kat Pulau Pinang rasanya. Datin-datin pulak duk sembang pasal handbag, Gucci, LV, Lancome. Macam-macam lah.

Sampai satu part, Datin Hamsah, isteri Dato' Ramzol tanya mummy gua,
"Anak you tu dah ada girlfriend ke datin?"

cepat-cepat gua potong,
"Tak de aunty, single lagi ni." sambil buat muka malu sipu-sipu.

"Alar, orangnya handsome. Tak kan lar takde lagi ni? Ke memilih ni?"

"Tak nak lar aunty bergirlfriend ni, leceh." Jawab gua ringkas.

Mummy gua mencelah,
"Biarlar dia datin, habis belajar nanti, pandai-pandailar dia cari tu. Kami nak dia fokus belajar dulu. Nanti nak warisi syarikat daddy dia tu. Lagipun, perempuan sekarang, bukan boleh percaya sangat pun datin."

"Owh, baguslar macam tu datin. Belaja dulu sampai habis. Tapi kan datin, I ada anak dara seorang, belajar kat Australia. Muda setahun dari Iskandar tu."

Gulp. Gua telan air liur, mengerti apa yang dimahukan oleh Datin Hamsah.



bersambung...