26 February 2011

i'm in next 4 years.

ketukkepalaketukkepalaketukkepalaketukkepalaketukkepalaketukkepalaketukkepala untuk diri sendiri sebab lama tak update blog. sorry guys. being very busy lately. *busy lar sangat. haha.

ok. tangan sudah mula menaip. ini hal serius.

who am I in 4 years ahead?

adakah gua akan jadi seorang yang berjaya? atau jadi seorang yang sebaliknya. seorang yang tidak punya apa-apa untuk dibanggakan. 4 tahun akan datang. sepatutnya gua sudah punya ijazah. ya-ya, sekiranya semua berjalan lancar. and its doing well so far. i am doing bachelor of chemical engineering now somewhere in Malaysia.

bila dipikir dalam-dalam.  engineering field memang mampuslar dia punya job opportunities.  my lecturer even said. "you are unlucky person as you choose this field today". lu duk belajar engineering sekarang. pastu duk berangan nak jadi engineer in future. hakktuihh! gua cakap sama lu.

berangan memang best wei. tapi nak jadi angan-angan itu satu kenyataan. itu yang boleh kasi lu geleng-geleng kepala. setakat belajar engineering sekarang. lu jangan duk berlagak lar. kasi malu gua je. setakat pointer pun tak boleh lepas angka 3.0. simpan je lar angan-angan tu. and when times running ahead, the challenges become more larger.

imagine lah sendiri. sekarang ramai budak graduate duk jual burger tepi jalan. bukan gua nak hina benda macam tu. its good anyway. tapi, just nak cakap berapa ramai budak-budak yang dah ada degree tapi jobless. and most of them are holding degree in engineering. celik lar mata luas-luas kawan.

to secure in getting job after graduating. paling cikai pun CGPA must above 3.0 lar. in next 4 years, i think it must score dean's list in CGPA. its all about competition. lagi-lagi bila nak compete dengan graduates dari oversea. diorang punya kelibahan sangat banyak. softskills sangat tinggi. mentah-mentah je kena tolak bila kita compete dengan diorang.

tu lar, pada masa kita duk belajar sekarang. pada masa yang sama, try to improve softskills. company-company besar give big credit to graduates that have talent and excellent softskills. seriuosly. bila duk pikir-pikir. zaman kita sekarang sangatlah mencabar. pandai-pandailah nak survive. goodluck to all.

writing this. to get me become more motivated. dan tak semestinya bila kita gagal sekali. selamanya kita akan gagal. jadikan kegagalan itu satu pengajaran. efforts is the key to success. ye dak?
Engineering Futures.

13 comments:

MATAHARI said...

kau dalam major apa?

mcjust.lol said...

oh oh semoga berjaya! ;D

RastaMat said...

engineer wanabe macam lu ni banyak lagi peluang sebenarnye..
cume makan masa..

contoh : abang guwa die belajar engineering jugak, start dari keje kat kilang2 cikai, pastu up sket2..sampai 7 8 tahun dapat jadik assistant engineer..10 tahun dah duk kat opis je, pegi meeting n manage plak..
tapi kene sangat2 bersabar la..

little ain said...

i thank God my father can raise me up and get a job in this field.

anyway, goodluck you too.

skandaLdariLangit said...

matahari ni xreti mbaca ke?

eh saje je. keh2.

heck di mase akn dtg.

suami mithali. engineer yg baru mula2 nak naik nama kat bos. nga tunggu na jadi papa ade baby boy dlm perut kekaseh halalnya. walaweh..

skandaLdariLangit said...

matahari ni xreti mbaca ke?

eh saje je. keh2.

heck di mase akn dtg.

suami mithali. engineer yg baru mula2 nak naik nama kat bos. nga tunggu na jadi papa ade baby boy dlm perut kekaseh halalnya. walaweh..

platipus said...
This comment has been removed by the author.
hackshitam said...

matahari>
my major nanti final year baru gua boleh pilih.
maybe ke arah enviromental kot.
=)

skandaLdariLangit said...

apekes na lempang tetibe?

alexa yussida said...

sangat2 motivated!!all the best yea...usaha tangga jaya:D dunia skrg takde bnda yg mudah..smuanya nk kena bersaing..moga2 bersaing utk saham akhirat juga (pesan kat diri sndiri gak nih)

Anonymous said...

emm kau buat aku rasa nak quit engineering weihhhhh T.T

- AE

Dark Half said...

aku bukan dalam engineering field, tapi dari pengalaman cousin dan kwn2 yg dah grad, memang btol kata kau CGPA3.0 bg local graduate baru nampak peluang keje.

tapi kebanyakan kwn2 aku frust x apply blajar kat oversea. syllabus hampir sama tapi kat sana senang score 3 pointer or nearly 4 flat sebab dorang tak exam-oriented, kena amik elektif subjek lain yg tak berkaitan cthnya economics, psychology, etc. jadi, senang nak naikkan CGPA dari subjek yg lebih mudah. besides, lbh byk practical in groups dari pembacaan teori dan report

platipus said...

busy btol smpai fb pon tak smpat nk bukak ke?

apprve la dei!