17 December 2010

masalah perkahwinan

dialog sepasang suami isteri awal 50-an.

"Papa on phone ngan sape semalam? Pukul 2 pagi semalam."

"Anak murid papa. Nak tanya pendapat papa pasal paper STPM nanti. Baru balik meniaga pasar malam katanya."

"Papa jangan nak tipu mama. Tak kan sampai pagi-pagi duk tido ngan mama pun, boleh anak murid papa call lagi. Tak reti nak hormat rumah tangga orang langsung!"

si suami tunduk senyap.

"Bagi nombor phone tu, mama nak call budak tu."

si suami menurut arahan.

"Mama tak kira, anak murid papa ke, sape ke. Tak ada orang boleh share kasih sayang papa. Kasih sayang papa just untuk mama dan anak kita  je. Orang lain tak boleh."


lumrah rumah tanga. kuatnya cemburu si isteri. si suami pula suka mengalah dengan si isteri. andai si suami tak mengalah. tinggikan ego. turunlah talak kepada si isteri. betapa pentingnya tolak ansur dalam rumah tangga dan betapa bahayanya nilai ego itu.  

13 comments:

hiro said...

lu tu kuat cemburu!!!!

true tak komen gua? ade org nak LIKE?

little ain said...

*clap*

can u do the same for the next 30 or 40 years?

heee, it's just a question. :)

afifaa. said...

pheeeawww! macam penasihat je kalo baca text kuning tu kat setiap entry.

Encik Tikus said...

aish~ ape cite nie hacks ? mane lu hilang ? dem

adrinaqamarina said...

betol. sebab tu kuasa talak kat tangan suami. perempuan ni jenis emosi sket. :)

hackshitam said...

hiro> xde org like. hahaha

ain>ofcos. hahaha

afifa>hahaha. =)

hackshitam said...

tikus> gua invi je. haha

qamarina> tau xper. mengaku jugak. haha

platipus said...

romantik

maCy said...

tp tu cm xbetul je.. klo macy konpius.

oh macy nati bkn mama, macy umi. weeehuuu ;p

afiqah said...

lu cemburu name gua hensem td. T.T

athiea said...

ces. trun talak.nmpak sgt llaki lemah.xboleh jge rmh tangga.hahahaha

Rebelle Me said...

ego itu memang lelaki..
tapi kalau lelaki itu hilang ego..
perempuan pijak kepala.. (:

"hawa dijadikan dari rusuk kanan adam,
bukan dari kepalanya untuk dijunjung,
bukan pula dari kakinya untuk dijadikan pengalas,
tetapi dari sisnya untuk dijadikan teman hidup,
dekat dengan lengan untuk dilindungi,
dekat dengan hati untuk dicintai.."

DuniakuAbstrak said...

isteri kuat cemburu tak elok

kuat tenaga batin takpe