05 December 2010

surat untuk si dia

awak,
kenapa hati ini tak boleh nak melupakan awak?
hampir 2 tahun lalu. saat saya ternampak awak. ayu berbaju kurung pink berbunga putih. adakah ini takdir? atau hanya ujian? dan tiap hari saya memohon agar awak menjadi satu anugerah dalam hidup ini. bila terkenang. bagaimana saya 'mencuri' nombor phone awak dalam list senarai peserta. dan bila terkenang saat awak membalas sms saya ketika itu. mahal. saya tahu betapa mahalnya sms awak untuk seorang lelaki yang tak dikenali tika itu. dan dari saat itulah. saya mula mengenali awak.
hari berganti hari. kita semakin rapat. berani bertandang ke rumah awak sebagai anak jantan. mula rapat dengan kakak-kakak awak. masih tak ikhlas lagikah saya bagi awak?
mungkin. saya seorang yang hanya suka bermain-main dimata awak. tidak serius bila melihat Facebook saya yang banyak bergurau-senda dengan perempuan-perempuan lain. di mata awak. saya seorang player mungkin. menganggap saya tidak jujur terhadap awak. 
dan pada suatu hari. saat itu kita sedang berchatting. keluarlah dari tulisan-tulisan awak.
"saya mahu saya yang dulu."
"saya yang betol-betol single."
tangan-tangan saya mula menaip.
"kita tak pernah kapel pun awak."
awak menjawab.
"saya tahu. saya mahu diri yang hatinya bukan untuk seorang lelaki."
dalam maksudnya. dan ayat itu buat saya cukup mengerti. 
"ok, then. jika itu yang awak mahu."
saya berlalu pergi. cuba untuk melupakan awak. datanglah seorang perempuan kepada saya. perempuan yang cukup baik. lengkap serba-serbi. mungkin boleh saya katakan. lebih sempurna daripada awak. status saya mula berubah dari seorang single kepada seorang yang berpunya. walau hati saya tahu. hati saya masih lagi untuk awak. 
cinta boleh dipupuk. itu dusta dan sia-sia. hati masih berkeras mahukan awak.
pada malam itu. sahabat baik awak datang dan memberitahu.
"dia sakit. sangat-sangat tidak sihat. berat dia turun 3kg."
dan awak tetap mengatakan awak sihat kepda saya. jauh. awak jauh dari saya. dan malam itu saya bertanya kepada awak. satu soalan. tak mungkin jawapan awak itu saya lupakan.
dan pada malam itu. kata-kata awak;
"awak pergi sayang makwe awak lar."
"yang lepas tu lepas lar."
"lets forget it."
pedih. macam all my efforts. meaningless di mata awak. semua tu sebab i'am in relation dengan perempuan tu.
dan semalam. saya tanya lagi. soalan yang hampir sama. dan awak menjawab.
"jangan tungu saya!"
"we're facing unpredictable future."
"lets forget this."
buat saya speechless. terlalu bodoh. sangat lama saya tunggu. dan maaf sangat paksa awak jawab all my stupid questions. terlalu medesak kan? bodoh kan saya? dan saya sedar. betapa betolnya kata-kata awak itu. dan buat saye sedar. awak tak mahu komited dengan mana-mana lelaki. atau mungkin. di hati awak. sudah ada lelaki yang teramat istimewa.
cinta.
kerana cinta kita terseksa.
kerana cinta kita tertekan.
kerana cinta kita terluka.
kerana cinta kita berdosa.
kerana cinta kita merasa pedih.
tapi tanpa cinta,
manusia tak kan sempurna.


daripada;
sang lelaki setia.



pesanan gua untuk mamat penulis surat cinta ni. lu belaja pandai-pandai. kerja besar-besar. lepas lu kaya. nanti lu cari balik minah yang lu sayang ketat-ketat ni ok. gua doakan kebahagiaan lu. keh keh keh.

20 comments:

alexa yussida said...

die patut pikirkan perasaan makwe die tu juge...nape nak terhegeh2 ngn org yg tak paham jiwa..ataupon,if btol2 nak sgt awek tu..tak yah la kapel ngn org lain..aduhaii..tak pepasal mainkan 2 hati..

tuh ar,blaja pndai2..keje bagus2..tambah iman kat dada,pastu suwoh die sambar dua2(kalo dua2 nak la)..habes cite.

mcjust.lol said...

jap aku nak berteka teki.. betol ke lelaki ni bukan kau wahai hackshitam? kekekekeke.. :p

Fiq said...

jangan tamak sangat..

jangan tensi sangat..



hack sayauumm.. mahu aku kenalkan ko pada Nancy Ajram tak??

weehehhee..

LadyRye said...

hav no idea why for some people love is soooooo damn complicated..

tengok aku..

cool saja..wakaka

kurt sayang, courtney love still waiting for u..

and i am that courtney love..

maCy said...

macy. tunggu dia 3 tahun sudah. habis 2010 ni 3 tahun la.. huhu


mane fesbuk? kuat menggatai ye?? isk isk

little ain said...

sudah tunggu bertahun tahun kot. dah putus asa. hahaha

adrinaqamarina said...

kte pon macam tengah mengalami benda ni je. adoi. nak cakap rasa besalah.

macam mana eh.

dah bpe ari dah pk.

pk pk pk.

M I A J A M A L U D D I N said...

cinta

=)

NAJ HEBAT said...

sayang~


lu ni Aspalela jugak kah?


>>__<<..

aspalela...aspalela..

apehal la semua laki cam nih.

hailaah..

pape pon..

mata gua leleh jugaa!

K I E R A said...

semoga berjaya :)

aqeyLs said...

haha je la..

Ery Farieha said...

kau ek hacks?

elellele :P

macam mana boleh kapel dgn pmpn lain tp hati masih utk dia?
x baik wooo =.=

Rebelle Me said...

sadis sungguh cerita ni..

tapi pasal fb dia banyak layan gadis..
pehhh..
kalau i laaa..
fikir 2 3x kot..
huhuhu~

i fobia dengan player la..
lepas tu dia in a relationship pulak..
adehhhh..
lagi complicated jadinya..
ish ish ishhhh..

kata kila said...

ntah2 ko kot?ekekekee

HonEyBuNNy said...

semuanya kerana CINTA.....

afiqah said...

lelaki ni bukan ke engkau wahai hacks?

Anonymous said...

bru nak msuk 1 taon menanti..tp dah terase perit..
inikan plak 2 taon...kamu sgt kental.. =)



patutkah kite terus menanty ??? 0.o ?

RastaMat said...

"Lorve is such a heavy load"

Robert Nesta Marley cakap..

Ce'Wawa said...

best surat nih...igt hacks yg tulis..hahhahaa...skali betol ni surat dr hacks!!! :P

azHa said...

macam mendua jek bunyik . . hohooow